Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει αναγκαστικά σύντομα τα επιτόκια

Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει αναγκαστικά  σύντομα τα επιτόκια

Ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για αρκετό καιρό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χιόακιν Νάγκελ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τα επιτόκια εν μέσω της ακόμη υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία και την εξέλιξη των πιέσεων στις τιμές, δήλωσε ο Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank της Γερμανίας – σε ομιλία του σήμερα (10.6.2024), στη Λειψία. Επανέλαβε το μάντρα της ΕΚΤ, ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα και σε επίπεδο συνεδριάσεων.

«Μεταφορικά μιλώντας: Δεν μας βλέπω στην κορυφή ενός βουνού από το οποίο αναπόφευκτα θα κατέβουμε», δήλωσε ο Νάγκελ. «Αντίθετα, μας βλέπω σε μια κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμη να βρούμε το σωστό σημείο για μια περαιτέρω κατάβαση».

Τα σχόλια αυτά προστίθενται σε μια σειρά παρατηρήσεων που προειδοποιούν για οποιαδήποτε γρήγορη συνέχεια της μείωσης του κόστους δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας την περασμένη εβδομάδα. Ο Ιρλανδός συνάδελφος του Νάγκελ, Gabriel Makhlouf, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να μην συνεχίσει καθόλου την πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης.

Ο Νάγκελ πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα επιβραδυνθεί σταδιακά προς τον στόχο της ΕΚΤ και θα φθάσει το 2% μέχρι το τέλος του 2025 – αν και αυτό είναι αργότερα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις