Site icon NewsIT
12:30 | 04.12.24

Νότια Κορέα: Πως η 12η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου κατέληξε σε μία 5ωρη δικτατορία

Νότια Κορέα: Πως η 12η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου κατέληξε σε μία 5ωρη δικτατορία

People gather outside the National Assembly, after South Korean President Yoon Suk Yeol declared martial law, in Seoul, South Korea, December 4, 2024. REUTERS/Kim Soo-hyeon

Newsit Newsroom

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η 5ωρη «δικτατορία», η οποία κηρύχθηκε η Νότια Κορέα χθες (3.12.24).

Και αυτό γιατί η Νότια Κορέα, στην οποία κηρύχτηκε χθες μία σύντομη «δικτατορία» από τον ίδιο τον πρόεδρος της, θεωρούταν μέχρι πρόσφατα μία από τις πιο ανεπτυγμένες δημοκρατίες -και μάλιστα σε μια περιοχή, αυτή της ΝΑ Ασίας, όπου έχει δοκιμαστεί από γιγάντιες οικονομικές και πολιτειακές αλλαγές- διεθνώς, ενώ το ΑΕΠ της είναι το 12ο υψηλότερο στον κόσμο, με το μέσο εισόδημα ανά κάτοικο να ανέρχεται στα 33.121 δολάρια.

Με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ, η αξία της οικονομίας ήταν 1,87 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η νοτιοκορεάτικη οικονομία είναι η 4η μεγαλύτερη οικονομία στην Ασία και τη 12η μεγαλύτερη στον κόσμο από το 2024.

Η Νότια Κορέα έχει αξιοσημείωτη ταχεία οικονομική της ανάπτυξη καθώς από ένα υπανάπτυκτο έθνος εξελίχθηκε σε μια ανεπτυγμένη χώρα υψηλού εισοδήματος μέσα σε λίγες δεκαετίες. Αυτή η οικονομική ανάπτυξη έχει περιγραφεί ως το «θαύμα στον ποταμό Χαν», το οποίο της επέτρεψε να ενταχθεί στον ΟΟΣΑ και στην G20.

Συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των Next Eleven χωρών που έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα.

Μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, η Νότια Κορέα διαθέτει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ισχυρό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης- οι κοινωνικές δαπάνες ανέρχονταν περίπου στο 15,5% του ΑΕΠ.

Η Νότια Κορέα δαπανά περίπου το 4,93% του ΑΕΠ για την προκαταρκτική έρευνα και ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Γνωστοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Νότιας Κορέας έναντι διαφόρων οικονομικών κρίσεων.

Αναφέρουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα της χώρας ως λόγους αυτής της ανθεκτικότητας, όπως το χαμηλό κρατικό χρέος και τα υψηλά δημοσιονομικά αποθέματα που μπορούν να κινητοποιηθούν γρήγορα για την αντιμετώπιση τυχόν αναμενόμενων οικονομικών έκτακτων αναγκών.

Η Νότια Κορέα ήταν μία από τις λίγες ανεπτυγμένες χώρες που κατάφεραν να αποφύγουν την ύφεση κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξής της έφτασε το 6,2% το 2010, μια ανάκαμψη από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 2,3% το 2008 και 0,2% το 2009, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Η οικονομία της Νότιας Κορέας ανέκαμψε και πάλι με το πλεόνασμα-ρεκόρ των 70,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που σημείωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο τέλος του 2013, σημειώνοντας αύξηση 47% από το 2012.

Η ανάπτυξη αυτή ήρθε σε αντίθεση με τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, με τη σημαντικότερη οικονομική παραγωγή της χώρας να είναι οι εξαγωγές προϊόντων τεχνολογίας.

Παρά την υψηλή ανάπτυξη και τη διαρθρωτική σταθερότητα της οικονομίας της Νότιας Κορέας, η Νότια Κορέα υφίσταται ζημία στην πιστοληπτική της ικανότητα στο χρηματιστήριο λόγω της Βόρειας Κορέας σε περιόδους στρατιωτικών κρίσεων.

Η επαναλαμβανόμενη σύγκρουση επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της οικονομίας της.

Η οικονομία της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της μείωσης και της γήρανσης του πληθυσμού, με ένα ποσοστό γονιμότητας από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε ένα σημείο καμπής στην οικονομία της το 2023. Με τη συνεχή ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας της ηπειρωτικής Κίνας και τον αντίκτυπο του Covid, ο μεταποιητικός τομέας της Νότιας Κορέας βιώνει μια συνεχή πτώση.

Σύμφωνα με την SP Global, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων της Νότιας Κορέας προς την ηπειρωτική Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Νότιας Κορέας, είχαν μειωθεί κατά 4,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και κατά 31% τον Ιανουάριο του 2023. από την άλλη πλευρά, η πρωτογενής βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών προϊόντων της αντιμετωπίζει ύφεση. Ενώ η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών διατηρούσε το 34% των συνολικών εξαγωγών της Νότιας Κορέας το 2022, στο τέλος του έτους μειώθηκε στο 24%.

Με την ύφεση σε πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες, η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει ύφεση. Πολλοί οικονομολόγοι αναφέρουν ως λόγο για την επιβράδυνση των βιομηχανιών την επιδείνωση της παγκόσμιας κατάστασης. Το ποσοστό πληθωρισμού στη Νότια Κορέα αυξάνεται τακτικά και τα προβλήματα στην εγχώρια οικονομία, όπως το χρέος των νοικοκυριών, τα πληθυσμιακά προβλήματα και τα προβλήματα παραγωγικότητας, αποτελούν τους βασικούς δημοσιονομικούς και νομισματικούς παράγοντες που συγκρατούν την οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας.

Λόγω της ξαφνικής εξέλιξης του COVID, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε και δημιουργήθηκε συμφόρηση στον τομέα της προσφοράς.

Με αυτή την κατάσταση, η Τράπεζα της Κορέας ανέφερε ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών αυξήθηκε κατά περίπου τρία τοις εκατό μετά την εξέλιξη του COVID.Υποθέτοντας ότι το επιτόκιο της Νότιας Κορέας ήταν χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες, η αύξηση των τιμών των κατοικιών και του χρέους των νοικοκυριών έγινε ένα από τα προβλήματα στην οικονομία της Νότιας Κορέας.

Για να σταθεροποιήσει τη διογκωμένη οικονομία, η κυβέρνηση ψήφισε το «Korean New Deal Program» για την επένδυση 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προώθησε την ιδιωτική κατανάλωση και αύξησε τον αριθμό των θέσεων εργασίας. Αυτό το επεκτατικό δημοσιονομικό κίνητρο αποσκοπεί στην ανάκτηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του COVID-19 από τους υφιστάμενους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Η πολιτική της Νέας Συμφωνίας χωρίζεται ρητά σε υγειονομική περίθαλψη και πράσινες βιομηχανίες.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Νότιας Κορέας διαβεβαίωσε τη Νέα Στρατηγική Ανάπτυξης 4.0 τον Αύγουστο του 2023.Η Νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική προτείνει έργα για τη μακροπρόθεσμη βιομηχανική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές ως έργο Νέας Ανάπτυξης 4.0, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία απτών αποτελεσμάτων στο μέλλον, θέτοντας την εστίαση της πολιτικής και των επενδύσεων προς τις αναδυόμενες βιομηχανίες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version