Site icon NewsIT

Ντάιμον (JPMorgan): «Καμπανάκι» για υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια

13.07.2024 | 15:16
Ντάιμον (JPMorgan): «Καμπανάκι» για υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια

Άλλη μια προειδοποίηση για τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλαπλές πληθωριστικές δυνάμεις μπροστά μας: μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκες υποδομών, αναδιάρθρωση του εμπορίου και επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου», ανέφερε ο Ντάιμον σε δήλωσή του μαζί με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο. «Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένει η αγορά», προσέθεσε.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που έδειξαν ότι ο μηνιαίος ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, γεγονός που τροφοδότησε τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, με αποτέλεσμα το 12μηνο ποσοστό να διαμορφωθεί στο 3%, περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την ανησυχία του ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να «φαίνονται» στον ορίζοντα, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίζει να παρουσιάζει πρόοδο.

Ο Ντάιμον, από την πλευρά του, ευθυγραμμίστηκε με πολλούς οικονομολόγους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το διογκούμενο χρέος και τα ελλείμματα των ΗΠΑ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει 855 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα έχει εισπράξει το οικονομικό έτος 2024. Για το δημοσιονομικό έτος 2023, οι ελλειμματικές δαπάνες της κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,7 τρισ. δολάρια.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version