Οι γεωπολιτικές εντάσεις και μια σειρά εκλογών σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τον κίνδυνο οι επενδυτές να τρανταχτούν από αρνητικές εκπλήξεις και να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι αγορές έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει μια χαλαρή στάση απέναντι σε τέτοιες απειλές, αφήνοντάς τες εκτεθειμένες σε ξαφνικές μεταβολές του κλίματος σε περίπτωση σοκ, αναφέρει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προειδοποιώντας επίσης ότι οι εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εθνικό επίπεδο αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των δημόσιων οικονομικών.
«Το περιθώριο για δυσμενείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εκπλήξεις είναι αυξημένο και οι προοπτικές κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης παραμένουν αντίστοιχα εύθραυστες», αναφέρει στην έκθεση ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.
Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα σύνορα της ευρωζώνης, το 2022, με τη Μέση Ανατολή να αποτελεί το τελευταίο θερμό σημείο. Οι εκλογές -συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο και οι κάλπες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον επόμενο μήνα- προσθέτουν ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα περισσότερο στο μείγμα.
Παρά το σκηνικό αυτό, οι πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς το 2% χωρίς βαθιά ύφεση ή έξαρση της ανεργίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε την Τετάρτη (15.5.2024) ότι η αύξηση των τιμών θα μετριαστεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ οι προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη θα παραμείνουν άθικτες.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν υποχωρήσει σε σύγκριση με την τελευταία έκθεση πριν από έξι μήνες, ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα ερωτηματικά σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές και τις οικονομικές συνθήκες παραμένουν υψηλά.
Αυτό αντανακλάται στις απόψεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν τολμήσει να δεσμευτούν για πολλά πέρα από μια πολύ πιθανή πρώτη μείωση τον Ιούνιο, επικαλούμενοι την ανάγκη να παραμείνουν εξαρτημένοι από τα εισερχόμενα δεδομένα.