Τρίτη, 3 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Ο Πούτιν στη Μογγολία: Ποια είναι η σημασία του νέου αγωγού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Ο Πούτιν στη Μογγολία: Ποια είναι η σημασία του νέου αγωγού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Επίσημη κρατική επίσκεψη στη Μογγολία πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η ασιατική χώρα βρίσκεται στη διαδρομή του σχεδιαζόμενου νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα, όπως ανακοίνωσε από χθες (02.09.2024) το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Γιαμάλ της Ρωσίας στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Το έργο, Power of Siberia 2, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να αντισταθμίσει την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον προγραμματισμένο διάδοχο ενός υφιστάμενου αγωγού με το ίδιο όνομα, ο οποίος ήδη προμηθεύει ρωσικό αέριο στην Κίνα και πρόκειται να φθάσει στην προγραμματισμένη δυναμικότητά του των 38 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως το 2025.

Το νέο εγχείρημα έχει εδώ και καιρό βαλτώσει για βασικά ζητήματα, όπως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε την παραμονή της επίσκεψής του ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σκοπιμότητας και των τεχνικών μελετών, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σήμερα, μάλιστα, αναμένονται συνομιλίες με τον πρόεδρο της Μογγολίας Ukhnaagiin Khurelsukh.

Η Ρωσία είχε διατυπώσει την ιδέα για τον αγωγό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η ιδέα αυτή έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς μετά από τι δυτικές κυρώσεις που έπληξαν τα οικονομικά της, η Μόσχα προσβλέπει στην Κίνα για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως τον κύριο πελάτη της σε φυσικό αέριο.

Ο αγωγός μήκους 2.600 χιλιομέτρων θα μπορούσε να μεταφέρει λίγο λιγότερο φυσικό αέριο από τον αγωγό Nord Stream 1 που έχει πλέον καταργηθεί και συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις