Διεθνή

Ο Σι Τζινπίνγκ «χτίζει γέφυρες» με την ΕΕ εν μέσω ψυχρής σχέσης με τις ΗΠΑ

Ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Κίνα και η Ευρώπη θα διαφυλάξουν από κοινού το πολυμερές εμπορικό σύστημα, αναφέρει το ΥΠΕΞ της Κίνας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρουσιάζοντας την Κίνα ως τον πιο αξιόπιστο εταίρο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποξενώνει το μπλοκ για θέματα από τους δασμούς έως την άμυνα.

Αντιμέτωποι με ένα ουσιαστικό εμπορικό εμπάργκο από τις ΗΠΑ, οι Κινέζοι πολιτικοί και επιχειρηματίες αναζητούν νέες αγορές στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Για να βοηθήσει στην εξομάλυνση αυτών των δεσμών, ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται να άρει τις κυρώσεις σε αρκετούς νομοθέτες της ΕΕ, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο – μια σε μεγάλο βαθμό συμβολική χειρονομία καλής θέλησης, καθώς τα μέτρα είχαν ελάχιστο αντίκτυπο.

«Ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Κίνα και η Ευρώπη θα διαφυλάξουν από κοινού το πολυμερές εμπορικό σύστημα», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σήμερα Πέμπτη (24.4.2025), προσθέτοντας ότι θα καλωσόριζε περισσότερα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να επισκεφθούν την Κίνα, χωρίς να αναφερθεί σε δημοσιεύματα σχετικά με την άρση των κυρώσεων. 

Ενώ οι ηγέτες στην Ευρώπη εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά στην υποστήριξη του Πεκίνου προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν δείξει προθυμία να προχωρήσουν σε ορισμένα ζητήματα. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο ελάχιστων ποσοστώσεων τιμών για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στη θέση των δασμών ύψους 45,3% που επιβλήθηκαν πέρυσι λόγω καταγγελιών για υπερπληθώρα εξαγωγών. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε να μπει μια γραμμή σε μια μακροχρόνια διαμάχη που είδε το Πεκίνο να επιβάλλει αντίποινα στο γαλλικό κονιάκ.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έχει επίσης καθυστερήσει για τρεις μήνες, διευκολύνοντας την πίεση στους παραγωγούς. Στην έκθεση αυτοκινήτων της Σαγκάης αυτή την εβδομάδα, Κινέζοι διευθυντές παρουσίασαν τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ευρώπη, καθώς οι εξαγωγείς σε όλη τη χώρα υποχωρούν από τις αγορές των ΗΠΑ. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους προέτρεψαν σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την επίλυση των διαφορών και ζήτησαν να προχωρήσει η στενότερη συνεργασία.  

«Το Πεκίνο θα ήθελε ιδανικά να αποσυνδέσει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ και ουσιαστικά να την καταστήσει ένα είδος φυσικής ασπίδας για τις φιλοδοξίες της Κίνας», δήλωσε η Rana Mitter, ST Lee chair in US-Asia relations at the Harvard Kennedy School. «Αλλά ενώ η ΕΕ μπορεί να είναι επιφυλακτική απέναντι στην Αμερική, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αμερικανική αγορά ή τον παραδοσιακό προσανατολισμό της υπέρ της Κίνας, την οποία πολλοί θεωρούν εξαιρετικά αναξιόπιστο εμπορικό εταίρο».

Για χρόνια, η Ευρώπη χρησίμευε ως ρυθμιστικό στοιχείο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αλλά η στάση του μπλοκ απέναντι στο Πεκίνο ξένισε μετά το ξέσπασμα του Covid-19 που τροφοδότησε μια σειρά διπλωματικών διαφορών. Αυτό είδε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σφυρηλατούν μια εν πολλοίς ενιαία φωνή με την Ουάσιγκτον σχετικά με την «απεξάρτηση» της οικονομίας της από την Κίνα και την εναντίωση σε μια πλημμύρα φθηνών εξαγωγών που απειλούσε τις θέσεις εργασίας.

Ο Τραμπ αποδυνάμωσε αυτή τη συμμαχία χτυπώντας την Ευρώπη με δασμούς 20% -που τώρα έχουν μειωθεί στο 10% για μια παύση 90 ημερών- και απαιτώντας από την ΕΕ να πληρώνει για τη δική της άμυνα, ενώ παράλληλα πλησίασε περισσότερο στον Πούτιν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στην προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με τον Τραμπ, παρά την προσφορά της ΕΕ να καταργήσουν και οι δύο πλευρές όλους τους δασμούς στα βιομηχανικά αγαθά. 

Καθώς το χάσμα βαθαίνει, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε την ΕΕ κατά της σύσφιξης των δεσμών με το Πεκίνο, παρομοιάζοντας μια τέτοια στρατηγική με το να «κόβεις το λαιμό σου», όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε τον Σι νωρίτερα αυτό το μήνα, υποσχόμενος μεγαλύτερη συνεργασία.

Αντικατοπτρίζοντας την επιθυμία της ΕΕ να εξισορροπήσει τους δεσμούς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται τώρα να ταξιδέψουν στο Πεκίνο τον Ιούλιο για μια σύνοδο κορυφής που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η τοποθεσία της εναλλάσσεται. Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να σπάσουν το πρωτόκολλο, αφού ο Σι φέρεται να αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Ευρώπη για τις συνομιλίες, στις οποίες κανονικά συμμετέχει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό.

Μια πιθανή φιλοδοξία σε περίπτωση επιτυχίας της συνόδου κορυφής θα μπορούσε να είναι η αναβίωση ενός επενδυτικού συμφώνου που οι αξιωματούχοι πέρασαν επτά χρόνια διαπραγματευόμενοι, αν και αυτό θα ήταν πιθανότατα ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Καταργήθηκε από τις Βρυξέλλες την 11η ώρα το 2021, αφού η Κίνα αντέδρασε στις δυτικές κυρώσεις για τις πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της χώρας, ανακοινώνοντας μέτρα κατά 10 φυσικών προσώπων και τεσσάρων οντοτήτων από την Ευρώπη. «Εάν οι κυρώσεις αρθούν από το Πεκίνο, νομίζω ότι θα υπήρχε προθυμία να προσπαθήσουμε να επικυρώσουμε τη συμφωνία και έτσι να αυξήσουμε εν μέρει το εμπόριο με την Κίνα», έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα η Σεσίλια Μάλμστρομ, πρώην Ευρωπαία επίτροπος για το εμπόριο, η οποία τώρα είναι επισκέπτρια συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά. 

Το επενδυτικό σύμφωνο είχε θεωρηθεί ως απόδειξη τόσο της ανεξαρτησίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ όσο και της ικανότητας της Κίνας να συνεργάζεται με Αμερικανούς συμμάχους που υιοθετούν μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση. Για το μπλοκ των 27 χωρών, το σύμφωνο θα είχε διευρύνει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά, ενώ θα έδινε στο Πεκίνο κάποια προστασία από τη σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

Έκτοτε, η εμπορική σχέση με την ΕΕ έχει αλλάξει τόσο πολύ που θα ήταν «δύσκολο» να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, δήλωσε ο Wang Yiwei, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin. Ορισμένοι τομείς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μονομερώς από την Κίνα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, πρόσθεσε, αναφέροντας το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη μεταφορά δεδομένων ως τομείς μελλοντικής συνεργασίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διεξάγουν το συντομότερο δυνατό διάλογο υψηλού επιπέδου για την οικονομική, εμπορική, πράσινη και ψηφιακή συνεργασία. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υποσχέθηκε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να «εμβαθύνει την πρακτική συνεργασία» με την ΕΕ, προκειμένου να «διατηρηθεί η σταθερότητα και η ομαλότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Τρόμος στις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές βιομηχανίες για πιθανούς δασμούς 25% – Ποιες είναι οι εναλλακτικές
Το ερώτημα είναι εάν ο Τραμπ μπορεί να πεισθεί αρκετά γρήγορα, γιατί δεν είναι εφικτή η μεταφορά μεγάλου μέρους της παραγωγής στις ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ένωσης φαρμακοβιομηχάνων
Φάρμακα