Δύο δολάρια «τσίμπησε» το αργό πετρέλαιο την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να εφαρμόσει απαγόρευση σε νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις στις ΗΠΑ λίγο πριν την παράδοση της εξουσίας στον Ντόναλντ Τραμπ.
Πλέον το πετρέλαιο Brent που αφορά την Ευρώπη εμπορεύεται έναντι 76 δολαρίων/βαρέλι, αφήνοντας έτσι πίσω του το εύρος των 70 – 75 δολαρίων στο οποίο βρισκόταν για αρκετό καιρό. Η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τους απανταχού παραγωγούς και δημιουργεί απρόβλεπτες συνθήκες στην αγορά. Ως γνωστόν, ο νέος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ότι θα απομακρύνει τους ρυθμιστικούς περιορισμούς για τις γεωτρήσεις και θέλει ως αντάλλαγμα υψηλότερη παραγωγή από τις εγχώριες εταιρείες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εντούτοις, οι πετρελαϊκές δεν δηλώνουν ενθουσιασμένες από τις βλέψεις του Τραμπ, αν και δημοσίως εκφράζουν τη στήριξή τους. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Ντάλας, δήλωσαν ανήσυχες για την εκτίναξη του λειτουργικού τους κόστους τα τελευταία χρόνια.
Το κυρίαρχο σύνθημα μετά το «κραχ» της πανδημίας ήταν ο περιορισμός των δαπανών. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των γεωτρήσεων στις ΗΠΑ περιορίστηκε, αλλά η αποδοτικότητα της μέσης γεώτρησης ενισχύθηκε. Ο κλάδος είναι σήμερα πιο μετρημένος και προσεκτικός με τις νέες επενδύσεις σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία.
Παράλληλα, στις κυρίαρχες χερσαίες λεκάνες των ΗΠΑ έχει λάβει χώρα μια μεγάλη αλλαγή ιδιοκτησίας, καθώς οι μεγάλες πετρελαϊκές εξαγόρασαν έργα και εκτάσεις από τις μικρότερες. Με τη σειρά της η εν λόγω εξέλιξη φέρνει την αμερικανική παραγωγή πιο κοντά στις απαιτήσεις των τραπεζών, ασκώντας περιορισμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια ακόμη πίεση αποτελεί η φυσική ωρίμανση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ, τα περισσότερα εκ των οποίων θεωρείται ότι έχουν περάσει πλέον το μισό της διάρκειας ζωής τους. Ο κλάδος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στις νέες τεχνολογίες, όπως την έγχυση CO2 στα κοιτάσματα προκειμένου να διαρκέσουν περισσότερα χρόνια. Πρόκειται, όμως, για ένα ανοικτό στοίχημα προς το παρόν.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η σχιστολιθική παραγωγή απαιτεί συνεχείς επενδύσεις για να διατηρηθεί. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν θεωρητικά διακόπτονταν οι επενδύσεις εντελώς για ένα έτος, τότε η παραγωγή αυτή θα απομειωνόταν κατά 30 – 35%.
Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο στόχος που έχει θέσει ο Τραμπ για άνοδο της παραγωγής από τα 13 στα 16 εκατ. βαρέλια/ημέρα δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί σε τεχνικούς όρους. Έπειτα, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος, αφού οι παραγωγοί δεν θέλουν να δουν τις τιμές να καταρρέουν.
Παράγοντας Χ είναι φυσικά και ο ΟΠΕΚ+ που έχει τις δικές του στοχεύσεις. Η συμμαχία έχει προς το παρόν παρατείνει τη συμφωνία περικοπής της παραγωγής της. Αν τους επόμενους μήνες επικρατήσουν υψηλότερες τιμές άνω των 80 δολαρίων, ίσως αυτό να αποτελέσει κίνητρο να ανοίξουν τις κάνουλες η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα μέλη. Σε μια τέτοια περίπτωση το κίνητρο για τις αμερικανικές εταιρείες θα είναι ακόμα χαμηλότερο.