Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, υποβάθμισε το ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι συστημικό στο παιχνίδι, ενώ προειδοποίησε την Κίνα να μην επιχειρήσει να υποτιμήσει την ισοτιμία της σε αντίποινα για τις αυξήσεις των αμερικανικών δασμών.
«Είναι ένας από αυτούς τους σπασμούς απομόχλευσης που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, προσθέτοντας ότι τις έχει δει πολύ συχνά στην καριέρα του στα hedge fund. «Είναι στην αγορά σταθερού εισοδήματος. Υπάρχουν ορισμένοι πολύ μεγάλοι παίκτες με μόχλευση που αντιμετωπίζουν απώλειες, οι οποίοι πρέπει να… απομοχλεύσουν τη μόχλευση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα κρατικά ομόλογα μακρύτερης διάρκειας έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος της πτώσης στην αγορά των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, διολισθαίνοντας ακόμη και εν μέσω πτώσης των μετοχών – πηγαίνοντας ενάντια στον τυπικό ρόλο τους ως ασφαλές καταφύγιο. Οι αποδόσεις των τριακονταετών αμερικανικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα συστημικό σε αυτό – νομίζω ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη αλλά φυσιολογική απομόχλευση που συμβαίνει στην αγορά ομολόγων», δήλωσε ο Μπέσεντ.
Μιλώντας λίγο αφότου η Κίνα ανακοίνωσε τα αντίποινά της κατά των τελευταίων αυξήσεων των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα, ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησε ότι αυτό που το Πεκίνο «δεν πρέπει να κάνει είναι να προσπαθήσει να υποτιμήσει την αξία του για να ξεφύγει από αυτό».