Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Ο υψηλός πληθωρισμός της Βουλγαρίας ματαιώνει την είσοδό της στην ευρωζώνη

Ο υψηλός πληθωρισμός της Βουλγαρίας ματαιώνει την είσοδό της στην ευρωζώνη

Τροχοπέδη στην είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη φέτος αποτέλεσε ο υψηλός πληθωρισμός του 2023, και αυτό γιατί η Βουλγαρία δεν πληροί το απαραίτητο κριτήριο της σταθερότητας των τιμών, όπως ανακοίνωσε χθες (26.6.2024), η Κομισιόν.

Η εισαγωγή του ευρώ στη Βουλγαρία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024. Εν μέρει λόγω του υψηλού πληθωρισμού πέρυσι στο 9,5%, η ένταξη στην ευρωζώνη αναβλήθηκε. Στις οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, η Κομισιόν υποθέτει ότι ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία θα μειωθεί στο 3,1% φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια για την ένταξη στην ευρωζώνη. Αυτά περιλαμβάνουν τη σταθερότητα των τιμών, τα υγιή δημόσια οικονομικά, τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τιμές αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν κατά περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό των τριών χωρών της ΕΕ με τη μεγαλύτερη σταθερότητα ως προς τις τιμές κατά το έτος πριν από τον έλεγχο.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τη Δανία υποχρεούνται νομικά να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ. Εκτός από τη Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εισαγάγει το κοινό νόμισμα.

Η Βουλγαρία επικρίθηκε πριν από την ένταξή της στο ευρώ

Όπως ανακοίνωσε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βουλγαρία είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα που, με μία εξαίρεση, πληροί όλα τα κριτήρια και για την οποία μπορεί να διαπιστωθεί ότι η εθνική νομοθεσία είναι συμβατή με τους κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ από το 2007.

Στη Σόφια, η ένταξη στο ευρώ είναι πιθανό να γίνει πολιτικό ζήτημα, ειδικά από τη στιγμή που το φιλορωσικό εθνικιστικό κόμμα Vasrashdane (Αναγέννηση) επιμένει σε δημοψήφισμα για αυτό. Οι φιλοδυτικές συμμαχίες Gerb-SDS και PP-DB, οι οποίες κυβέρνησαν σε συνασπισμό μέχρι την κυβερνητική κρίση τον Μάρτιο, υποστηρίζουν σταθερά την ένταξη της βαλκανικής χώρας στην ευρωζώνη. Την Τετάρτη, η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας BNB και το Υπουργείο Οικονομικών στη Σόφια δήλωσαν ότι η Βουλγαρία θα εκπληρώσει επίσης το κριτήριο του πληθωρισμού για την εισαγωγή του ευρώ από το 2025 στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Σόφια ενέκρινε νόμο για την εισαγωγή του ευρώ χθες (26.6.2024). Πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου. Περίπλοκες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλγαρία για τον σχηματισμό κανονικής κυβέρνησης.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις