Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποθηκεύουν και μεταφέρουν την παραγωγή για να προετοιμαστούν για τους δασμούς Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 20% του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ πρόκειται να γίνει πιο δαπανηρή για τις εταιρείες της ΕΕ με τις αυξήσεις των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι πρόκειται να συμβεί, οι επιχειρήσεις σπεύδουν να διασφαλίσουν τις γραμμές εφοδιασμού τους και να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ.

Ορισμένες αυξάνουν τα αποθέματα στις ΗΠΑ, άλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών και άλλες πάλι μετατοπίζουν την παραγωγή. Και καθώς ο Τραμπ φαίνεται να κάνει υποχωρήσεις, ορισμένες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τη στιγμή για να αποκαλύψουν ή να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ που ήδη σχεδίαζαν.

Υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας, δήλωσε ο Varun Marya, ο οποίος επιβλέπει την πρακτική προηγμένων βιομηχανιών της McKinsey & Company, «οι ηγέτες των εταιρειών θα πρέπει να επικεντρωθούν στην οργάνωση των ομάδων διαχείρισής τους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν γρήγορα», σύμφνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων Audi ανέστειλε τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Η Sogrape, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού της Πορτογαλίας, θα μειώσει τα αποθέματα έξι μηνών που έχει δημιουργήσει για αυτή ακριβώς τη στιγμή. Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis AG ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διοχετεύσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές δραστηριότητες τα επόμενα πέντε χρόνια. Και ο ιδιοκτήτης της Jeep Stellantis NV, ο οποίος έχει ήδη σταματήσει την παραγωγή στον Καναδά και το Μεξικό, θα επεκτείνει τις εκπτώσεις των εργαζομένων στους πελάτες για να ενισχύσει τις πωλήσεις.

Οι ΗΠΑ, ως ο κυριότερος εξαγωγικός προορισμός της Ευρώπης, είναι μια αγορά ζωτικής σημασίας. Αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 20% του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ πέρυσι και οδήγησαν σε διατλαντικές συναλλαγές ύψους 865 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Η Ιρλανδία αποστέλλει σχεδόν τις μισές από τις εξαγωγές της εκτός ΕΕ στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν επίσης άγκυρα ανάπτυξης για μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

«Η Ευρώπη δεν επέλεξε και δεν έχει κανένα συμφέρον σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Niclas Poitiers, ειδικός σε θέματα εμπορίου στη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες. «Παρά ταύτα, οι ΗΠΑ παραμένουν η σημαντικότερη οικονομική σχέση της ΕΕ».

Για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ΗΠΑ αποτελούν κρίσιμη αγορά, καθώς οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ και την Κίνα. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα SUV και τα φορτηγά με υψηλό περιθώριο κέρδους βοήθησε τους κατασκευαστές να αντιμετωπίσουν την εξασθένηση της ζήτησης και την αυξημένη πίεση στα περιθώρια κέρδους.

Ακόμη και με την αναστολή 90 ημερών του Τραμπ για τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς, ο συνδυασμός των βασικών δασμών 10% και των δασμών 25% στις εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων θα επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο. Το Audi Q5, για παράδειγμα, είναι το αυτοκίνητο της εταιρείας με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Υπό το νέο καθεστώς, λειτουργεί με την υπόθεση ότι θα φορολογηθεί περισσότερο από 52% – 25% για τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, 25% για τις αποστολές από την Κίνα και μια ποινή 2,5% για την εταιρεία, επειδή δεν συμμορφώνεται με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέσπισε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα