Site icon NewsIT
05:34 | 22.03.24

Οι λόγοι πίσω από την επαναφορά των ευρωπαϊκών δασμών στα Ουκρανικά γεωργικά προϊόντα

Οι λόγοι πίσω από την επαναφορά των ευρωπαϊκών δασμών στα Ουκρανικά γεωργικά προϊόντα
Newsit Newsroom

Για να στηρίξει την Ουκρανία, η ΕΕ κατάργησε τους εισαγωγικούς δασμούς για τα γεωργικά προϊόντα στα μέσα του 2022.

Τώρα οι Ουκρανοί αγρότες λαμβάνουν μια παραχώρηση για τα γεωργικά προϊόντα που λέει πολλά για τη δύναμη του αγροτικού λόμπι.

Η γερμανική βιομηχανία πουλερικών επισημαίνει, επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος καταλήγει σε έναν ολιγάρχη.

Ο Βόλφγκανγκ Σλάιχερ (Wolfgang Schleicher) δεν θέλει να προκύψουν παρεξηγήσεις. «Ήταν σωστό να ανοίξουμε το εμπόριο με την Ουκρανία ως πρώτο βήμα», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Πουλερικών (ZDG).

Αυτό αναφέρεται στην κατάργηση των δασμών στην προμήθεια γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, η ζάχαρη και το μέλι ή τα αυγά και τα πουλερικά. Με αυτό το βήμα, η ΕΕ ήθελε να βοηθήσει την Ουκρανία και ιδίως την οικονομία εκεί μετά τη ρωσική επίθεση της Ρωσίας.

«Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, ωστόσο, είναι σαφές ότι το υφιστάμενο, πλήρως απελευθερωμένο εμπορικό καθεστώς πρέπει να αναπροσαρμοστεί», δήλωσε ο Σλάιχερ στη Welt.

Εν τω μεταξύ, έχουν σημειωθεί ορατές στρεβλώσεις της αγοράς στη βιομηχανία του, με αποτέλεσμα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για τη γερμανική και ευρωπαϊκή βιομηχανία πουλερικών.

Στην πραγματικότητα, οι παραδόσεις κρέατος πουλερικών από την Ουκρανία στην ΕΕ έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα πολύ δυναμικά – από 100. 000 τόνους το προπολεμικό έτος 2021 σε 163. 000 τόνους το επόμενο έτος και τελικά σε πάνω από 230. 000 τόνους το 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία του μεγαλύτερου εμπόρου κρέατος γαλοπούλας της Ευρώπης, Xάιντεμαρκ (Heidemark) από την Κάτω Σαξονία. «Αυτό ασκεί σημαντική πίεση στην αγορά», λέει ο Σλάιχερ, εκπρόσωπος της βιομηχανίας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα από την Ουκρανία είναι πολύ φθηνότερα από αυτά των παραγωγών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι λόγοι αυτής της διαφοράς τιμής είναι χαμηλότερα πρότυπα για την κτηνοτροφία με, για παράδειγμα, υψηλότερη πυκνότητα εκτροφής στους στάβλους ή ευκολότερη χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών.

Επιπλέον, το κόστος των ζωοτροφών είναι σημαντικά χαμηλότερο λόγω των μεγάλων συγκομιδών σιταριού και αραβοσίτου στην Ουκρανία. Και οι ζωοτροφές αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του κόστους παραγωγής των πουλερικών, σύμφωνα με τη βιομηχανία.

Ως εκ τούτου, οι ενώσεις και οι εταιρείες ζητούν βοήθεια από τους πολιτικούς. Μόλις πρόσφατα, έγραψαν μια επιστολή στον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Robert Habeck (Πράσινοι) με αίτημα την προσαρμογή των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

«Οι παραγωγοί καθώς και τα σφαγεία και τα εργοστάσια επεξεργασίας στη Γερμανία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ουκρανικά προϊόντα, τα οποία εξάγονται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά από έναν μόνο, πολύ μεγάλο παραγωγό πουλερικών στην Ουκρανία», αναφέρει μια επιστολή της γερμανικής Ομοσπονδιακής Ένωσης Σφαγείων Πουλερικών, η οποία είναι διαθέσιμη στη Welt.

«Στο πλαίσιο του εξαιρετικά στρεβλωμένου ανταγωνισμού, φαίνεται σκόπιμο να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκατάσταση της αρχικής κατάστασης μεσοπρόθεσμα». Αυτό αναφέρεται στον περιορισμό των αδασμολόγητων εισαγωγών μέχρι μια ορισμένη ελεύθερη ποσόστωση.

Οι πληγέντες αγρότες, από την άλλη πλευρά, διαδήλωσαν δυνατά στους δρόμους, σε ορισμένα μέρη ακόμη και με αποκλεισμούς των συνόρων.

Οι πέντε χώρες Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν περιορίσει προσωρινά την εισαγωγή ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία ανεξάρτητα – αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της διεθνούς κοινότητας.

Νέοι κανόνες για τα αυγά, τα πουλερικά, τη ζάχαρη, το καλαμπόκι, τη βρώμη και το μέλι

Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν δει κανένα λόγο για αλλαγή των κανόνων εισαγωγής. Μόλις τον Σεπτέμβριο, ο Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις (Valdis Dombrovskis) δήλωσε ότι δεν βλέπει «στρεβλώσεις της αγοράς» και ότι οι αγρότες δεν θα ζημιωθούν.

Τώρα, ωστόσο, η Επιτροπή κάνει μια στροφή. Οι διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν να επαναφέρουν τους δασμούς σε μεγάλες ποσότητες ορισμένων προϊόντων διατροφής από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει αυγά, πουλερικά και ζάχαρη, καθώς και καλαμπόκι, βρώμη, πλιγούρι και μέλι.

Έχει πλέον καθοριστεί ποσόστωση για τα εν λόγω αγαθά, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να παραδίδονται δωρεάν, με βάση τον μέσο όρο του όγκου των εισαγωγών το 2022 και το 2023. Μόλις συμπληρωθεί η ποσότητα αυτή, θα εισπράττονται δασμοί για όλες τις περαιτέρω παραδόσεις.

Ο νέος κανονισμός πρόκειται να ισχύσει μέχρι τον Ιούνιο του 2025, αλλά πριν από αυτό τα κράτη – μέλη και το Κοινοβούλιο πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν επίσημα.

Ποτέ δεν υπήρχε πρόθεση τα γεωργικά προϊόντα να πλημμυρίσουν την ευρωπαϊκή αγορά και να δημιουργήσουν προβλήματα στην εγχώρια γεωργία, δικαιολογεί ο Nτάνιελ Κάσπαρι (Daniel Caspary), πρόεδρος της ομάδας CDU/CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η επανεξέταση της ΕΕ είναι επίσης πιθανό να έχει κάποια σχέση με τις διαμαρτυρίες των αγροτών που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις ίδιες τις Βρυξέλλες.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, εκατοντάδες τρακτέρ πέρασαν μπροστά από την επιτροπή, πολλά σπάζοντας τα φράγματα της αστυνομίας. Οι αγρότες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και πέταξαν λιπάσματα στους δρόμους.

Επιπλέον, μεγάλα κράτη της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Πολωνία έχουν ασκήσει πίεση στο παρασκήνιο, αναφέρεται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δυο τους πολέμησαν επίσης στις νυχτερινές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό ποσοστώσεων για την εισαγωγή σιταριού, αλλά δεν βρήκαν αρκετούς συντρόφους για αυτό.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίγκαλ (Denys Shmyhal) χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία. Οι παραγωγοί από τη χώρα του θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες.

Πάνω απ’ όλα, οι πολωνοί αγρότες, οι οποίοι διαμαρτύρονται ξανά εδώ και μέρες και εμποδίζουν τη διέλευση των συνόρων προς τη Γερμανία για να σταματήσουν τις μεταφορές φορτηγών, είναι δυσαρεστημένοι.

Θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν το έτος 2021 ως σημείο εκκίνησης για τα ανώτατα όρια, δηλαδή την τρέχουσα κατάσταση πριν από τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο.

Ωστόσο, υπήρχε ήδη πολλή γκρίνια στη βιομηχανία πουλερικών. Στους 90.000 τόνους, η ποσόστωση απαλλαγής για τις εισαγωγές από την Ουκρανία που ίσχυε τότε ήταν υπερδιπλάσια από την αρχική.

Το φόντο είναι το λεγόμενο κόψιμο του Batman. Ένα μικρό οστό αφήνεται στο φιλέτο στήθους. «Η αρχική ποσόστωση των 40.000 τόνων αναφερόταν μόνο στα φιλέτα στήθους, οι υπόλοιπες ποσότητες θα μπορούσαν να εξαχθούν από την Ουκρανία αδασμολόγητα στην ΕΕ.

Λόγω των μικρών υπολειμμάτων οστών, ο όγκος των εξαγωγών θα μπορούσε στη συνέχεια να αυξηθεί πάνω από την πραγματική ποσόστωση.

Σε μια εταιρεία στις Κάτω Χώρες, το εισαγόμενο κρέας τελικά απελευθερώθηκε από το υπολειμματικό οστό και πωλήθηκε κυρίως στη βιομηχανία τροφοδοσίας και στις επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, περιγράφει ο εμπειρογνώμονας.

Μετά από αυτή την «απάτη» με την περικοπή του Batman, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε κάποια στιγμή την αύξηση της ποσόστωσης από 40.000 σε 90.000 τόνους.

«Το μόνο αντάλλαγμα της Ουκρανίας ήταν να αποκηρύξει αυτή την αμφισβητήσιμη μέθοδο στο μέλλον», αναφέρει ο Σλάιχερ.

Κυρίως φιλέτο κοτόπουλου και στήθος κοτόπουλου, τόσο φρέσκο όσο και κατεψυγμένο, παραδίδονται από την Ουκρανία.

Ο κύριος προμηθευτής είναι Myronivsky Hliboproduct, ή MHP για συντομία. Ο όμιλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών στην Ευρώπη, με εργοστάσια τόσο στην Ουκρανία όσο και σε άλλες χώρες.

Η MHP είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στην MHP Management Limited, η οποία υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της MHP Yuriy Kosyuk. Ο ολιγάρχης θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Ουκρανούς, σύμφωνα με τη Welt.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version