Διεθνή

Ουκρανία: Αναζητά διπλωματική λύση στο Πεκίνο, μετά το «κούρεμα» του χρέους της

Στο πεδίο της διπλωματίας ρίχνεται ξανά η Ουκρανία με το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών του, Ντμίτρι Κουλέμπα στο Πεκίνο ενώ μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία, μετά την επιτυχία που σημείωσε στο οικονομικό πεδίο, με μια κατ’ αρχήν συμφωνία με ορισμένους από τους ιδιώτες πιστωτές της για την αναδιάρθρωση διεθνούς χρέους ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων

Το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της Ουκρανίας παράλληλα με την ανεύρεση διπλωματικής λύσης στην πολεμική κρίση με την Ρωσία, θα μπορούσε να επιτρέψει στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να εξοικονομήσει χρήματα για τη χρηματοδότηση των αγώνων της κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η επιτροπή των ομολογιούχων αποδέχθηκε ονομαστικές απώλειες 37% των συμμετοχών τους σε 13 ομόλογα, παραιτούμενη από απαιτήσεις ύψους 8,67 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση με τους όρους της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η Ουκρανία αναμένει να εξοικονομήσει 11,4 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια με ένα συνδυασμό χαμηλότερων κουπονιών και παράτασης της διάρκειας των ομολόγων.

«Μόλις ολοκληρωθεί, αυτή η αναδιάρθρωση θα ανοίξει επίσης το δρόμο για την επανείσοδο της Ουκρανίας στην αγορά το συντομότερο δυνατό, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση ασφαλείας, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ταχεία ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της χώρας μας», ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Σέρχι Μαρτσένκο.

Η καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε με την επιτροπή πιστωτών στην οποία συμμετείχαν οι Amundi SA, BlackRock και Amia Capital LLP, καθώς και άλλοι επενδυτές, οι οποίοι συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των ομολόγων. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του συνόλου των ομολογιούχων θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους

Στην Κίνα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε αισιοδοξία για πιθανή διπλωματική πρόοδο κατά τη διάρκεια ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών του, Ντμίτρο Κουλέμπα στη σύμμαχο της Ρωσίας, την Κίνα. «Υπάρχει ένα σαφές μήνυμα ότι η Κίνα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται επί του παρόντος στο Πεκίνο για να συμφιλιώσει τις θέσεις της Ουκρανίας και της Κίνας για μια διπλωματική λύση στον πόλεμο της με τη Ρωσία. Ο Κουλέμπα επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα. Μέχρι στιγμής, το Κρεμλίνο έχει αντιδράσει σε αυτό με τρόπο αναμονής.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, το Πεκίνο πιστώνεται ότι έχει μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της Μόσχας, σημειώνει η Handelsblatt. Ο Ζελένσκι επαίνεσε την Κίνα για την τήρηση της υπόσχεσης του ηγέτη του κράτους και του κόμματος Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία. Περιμένει την επιστροφή του Κουλέμπα για περαιτέρω πληροφορίες.

Το Κρεμλίνο επιμένει σε πολεμικούς στόχους

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν σκεπτικός σχετικά με την προθυμία του Κιέβου να μιλήσει για ειρήνη.

Η Ρωσία θα επιβάλει πλήρως τους πολεμικούς της στόχους, είπε. «Είτε μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είτε μέσω διαπραγματεύσεων, δεν έχουμε εναλλακτική λύση για την επίτευξη των στόχων μας. Και σίγουρα θα τα επιτύχουμε», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Φυσικά, η οδός των διαπραγματεύσεων είναι προτιμότερη, αλλά οι συνομιλίες γίνονται πιο δύσκολες από το γεγονός ότι ο Ζελένσκι δεν έχει καμία νομιμότητα ως πρόεδρος της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά. Αξιολόγησε τις προσπάθειες του Κιέβου να πιέσει για διπλωματική λύση μέσω του Πεκίνου ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κατονομάσει την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και σε αρκετές περιοχές στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας ως πολεμικούς στόχους.

Η Μόσχα, για παράδειγμα, απαιτεί την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Επιπλέον, η Μόσχα εμμένει στο αίτημά της για «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», η οποία στο Κρεμλίνο πιθανότατα σημαίνει την εγκατάσταση μιας κυβέρνησης στο Κίεβο που εξαρτάται από τη Ρωσία.

Το Κίεβο, με τη σειρά του, είχε απαιτήσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, οι τελευταίες πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Koυλέμπα δείχνουν μια πιθανή προθυμία συμβιβασμού από την πλευρά των Ουκρανών. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα, ο Κουλέμπα είχε προσπαθήσει να συντονίσει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο με τη διπλωματική λύση στη σύγκρουση που προσέφερε το Πεκίνο. Είχε ορίσει ως στόχο του τις απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο βλέπει απογοήτευση στο Κίεβο, ο Ζελένσκι υπόσχεται να ενισχύσει το μέτωπο
Μέχρι στιγμής, οι λεπτομέρειες της προσφοράς είναι ασαφείς γι’ αυτόν, δήλωσε ο Πεσκόφ. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η ουκρανική ηγεσία έχει πρόβλημα. «Αργά ή γρήγορα – ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο ελπίζαμε – ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να δουν τι συμβαίνει νηφάλια θα αυξηθεί».

Στο βραδινό μήνυμά του, ο Ζελένσκι εξήγησε μόνο ότι η Ουκρανία συνεχίζει να ενισχύει το μέτωπο εκτός από τις διπλωματικές προσπάθειες. Είχε μιλήσει με τον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov για την περαιτέρω προμήθεια μάχιμων μονάδων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Περιστατικό στο μέτωπο: Οι στρατιώτες του Κιέβου πυροβολούν ο ένας τον άλλον

Πρώτα απ’ όλα, όμως, ο ουκρανικός στρατός αποδυναμώθηκε: Τρεις άνδρες σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών στην περιοχή της πρώτης γραμμής του Χάρκοβο. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, η κατάστασή τους είναι σοβαρή, ανέφερε το τάγμα Chortyza στο Telegram. Ο λόγος που δίνεται για τους πυροβολισμούς είναι προσωπικές διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων.

Στον πόλεμο, οι στρατιώτες ενός μέρους του πολέμου επιτίθενται επανειλημμένα ο ένας στον άλλο και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, τέτοιες περιπτώσεις μαρτυρούν χαμηλό ηθικό και πειθαρχία των σχετικών μονάδων.

Το Κρεμλίνο αντικαθιστά τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας

Αλλά δεν πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο για τη Ρωσία, όπως φαίνεται από τις αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων. Ο νέος αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας είναι ο Σεργκέι Κόμπιλας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Kobylash έχει μέχρι στιγμής διοικήσει τον στόλο των ρωσικών βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον γεννημένο στην Οδησσό στρατηγό ότι βομβαρδίζει πόλεις και άλλα αντικείμενα αμάχων. Ο διάδοχος του Kobylash ως διοικητής των βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς θα είναι ο στρατηγός Sergei Kuwaldin. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την περαιτέρω χρήση του προηγούμενου αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας Σεργκέι Ντρόνοφ.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: H υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές καθυστερούν την ανάπτυξη
Η Ριβς προσπαθεί να αντιδράσει από την κατρακύλα της αγοράς που έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα οικονομικά της σχέδια και έχει οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της
Βρετανία: H υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές καθυστερούν την ανάπτυξη