Σε καθεστώς πίεσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να μπει αυτή την εβδομάδα η Ουκρανία ωθώντας την χώρα να υποτιμήσει ταχύτερα το νόμισμά της, να μειώσει τα επιτόκια και να ενισχύσει τις προσπάθειες αύξησης της φορολογίας για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της χώρας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Το προσωπικό του ΔΝΤ που επισκέπτεται την Ουκρανία αναμένεται να πιέσει την εμπόλεμη χώρα να ακολουθήσει αυτά τα βήματα για να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη, καθώς αναλαμβάνει να εκτελέσει μία προγραμματισμένη αναθεώρηση του προγράμματος δανείων ύψους 15,6 δισ. δολαρίων, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αποτέλεσμα της αναθεώρησης θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την εκταμίευση 1,1 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, εάν το προσωπικό του Ταμείου διαπιστώσει ότι η Ουκρανία επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος και ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια και πολιτικές που θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, ωστόσο, είναι απρόθυμη να αφήσει τη γρίβνα να αποδυναμωθεί περαιτέρω. Το νόμισμα έχει ήδη χάσει περισσότερο από 10% από τον Οκτώβριο, όταν έληξε η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία που επιβλήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή θα αμφισβητούσε την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Μια υποτίμηση, καθώς και υψηλότεροι φόροι, θα ήταν επίσης πολιτικά επιζήμια, καθώς ο πληθυσμός παλεύει με τις επιπτώσεις ενός πολέμου με τη Ρωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ουκρανία έχει βασιστεί στη διεθνή υποστήριξη για όπλα και χρηματοδότηση για να στηρίξει τις προσπάθειές της να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Μια αιφνιδιαστική ώθηση του στρατού της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας έχει κάνει ελάχιστα για να γείρει τον πόλεμο προς μια λύση, με τη Ρωσία να έχει στοχεύσει στα ανατολικά της Ουκρανίας και να ρίχνει ένα τιμωρητικό μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων σε όλη τη χώρα.
Τα οικονομικά της κυβέρνησης της Ουκρανίας έχουν υποστηριχθεί από περίπου 122 δισ. δολάρια σε διεθνή βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους συμμάχους, καθώς και από το ΔΝΤ. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 15 δισ. δολαρίων το επόμενο έτος, το οποίο δεν έχει ακόμη καλυφθεί από οικονομικές δεσμεύσεις των δωρητών, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Ντένις Σμίχαλ.
Για να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της «τρύπας», το ΔΝΤ σχεδιάζει να παροτρύνει την κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας να υποτιμήσει την γρίβνα με ταχύτερο ρυθμό και να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική εν μέσω ενός ήπιου πληθωρισμού, σύμφωνα με τις πηγές. Τα βήματα αυτά έχουν ως στόχο να διογκώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας στο τοπικό νόμισμα και να καταστήσουν φθηνότερο τον δανεισμό για το υπουργείο Οικονομικών.