Site icon NewsIT

Ουκρανία: «Πακέτο» 800 εκατ. δολαρίων από ΗΠΑ για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών

01.09.2024 | 10:49
Ουκρανία: «Πακέτο» 800 εκατ. δολαρίων από ΗΠΑ για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών

Shield with the inscription Ukraine at the border checkpoint Bachevsk. TEXT TRANSLATION: UKRAINE

Η Ουκρανία θα λάβει 800 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της σοβαρά πληγείσας ενεργειακής υποδομής, εν μέσω αναφορών ότι ο κορυφαίος διαχειριστής του δικτύου της χώρας θα απομακρυνθεί σύντομα.

Το πακέτο ανακοινώθηκε από την Γιούλια Σβιριντένκο, την πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις ΗΠΑ το Σάββατο.

Τα κονδύλια θα δαπανηθούν για τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τις άμεσες επισκευές των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από σχεδόν δύο χρόνια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε η Σβιριντένκο στο X.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι που εκτοξεύει τακτικά η Ρωσία έχουν προκαλέσει ζημιές στο 50% περίπου της προπολεμικής δυνατότητας παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας απαιτεί επείγουσα αποκατάσταση και στο πλαίσιο αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι αμερικανοί εταίροι μας», δήλωσε στο Telegram ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.

Η βοήθεια ανακοινώθηκε εν μέσω αναφορών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το Κίεβο σχεδιάζει να απολύσει σύντομα τον Βολοντίμιρ Κουντρούτσκι, επικεφαλής της Ukrenergo, της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, καθώς η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με την ποιότητα της προστασίας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version