Site icon NewsIT

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από το 2006 βρίσκονται οι 26 φτωχότερες χώρες του κόσμου

14.10.2024 | 10:07
Παγκόσμια Τράπεζα: Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από το 2006 βρίσκονται οι 26 φτωχότερες χώρες του κόσμου

A vendor selling fruits waits for a customer at his roadside stall along a street in Thotalanga, Colombo, Sri Lanka, September 9, 2024. REUTERS/Thilina Kaluthotage

Τις 26 φτωχότερες χώρες του κόσμου, με ποσοστό κατοίκων 40% να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανέδειξε νέα έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι χώρες βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από εκείνη που ήταν το 2006.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι χώρες αυτές έχουν γίνει ακόμη φτωχότερες συγκριτικά με τις παραμονές της πανδημίας του COVID-19, παρά το ότι ο υπόλοιπος πλανήτης έχει επανέλθει ως επί το πλείστον σε επίπεδα προ-κορονοϊού ως προς την οικονομική του ανάπτυξη.

Επίσης, η έκθεση επιβεβαιώνει μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας φέτος να συγκεντρώσει 100 δισ. δολάρια για να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό της ταμείο για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, τη Διεθνή Ένωση Ανάπτυξης (IDA).

Οι περισσότερες από τις χώρες της μελέτης βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, από την Αιθιοπία μέχρι το Τσαντ και το Κονγκό, ωστόσο στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης το Αφγανιστάν και η Υεμένη.

Τα 2/3 των φτωχότερων χωρών είτε βρίσκονται σε ένοπλες συγκρούσεις είτε δυσκολεύονται να διατηρήσουν την τάξη λόγω θεσμικής και κοινωνικής κρίσης, γεγονός που βάζει εμπόδιο στις ξένες επενδύσεις και σχεδόν σε όλα τα εξαγωγικά εμπορεύματα, εκθέτοντάς τις σε έναν κύκλο συνεχούς κατάρρευσης, αναφέρει η έκθεση.

«Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ξεφεύγει από τη μαύρη ζώνη της φτώχειας, το IDA ήταν η σωτηρία τους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, διοχέτευσε τους περισσότερους οικονομικούς πόρους της στις 26 οικονομίες χαμηλού εισοδήματος, κρατώντας τις στη ζωή μετά από τις ιστορικές αποτυχίες που υπέστησαν».

Οι φυσικές καταστροφές έχουν επίσης προκαλέσει μεγαλύτερο τίμημα σε αυτές τις χώρες την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ 2011 και 2023, οι φυσικές καταστροφές συνδέθηκαν με μέσες ετήσιες απώλειες 2% του ΑΕΠ, πέντε φορές τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πολύ υψηλότερες επενδύσεις, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έκθεση συνέστησε επίσης σε αυτές τις οικονομίες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της είσπραξης φόρων με την απλούστευση της εγγραφής των φορολογουμένων και της φορολογικής διοίκησης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version