Μία από τις πρώτες επίσημες καταγραφές της μείωσης του παγκόσμιου θαλασσίου εμπορίου λόγω των δασμών δημοσιοποιήθηκε σήμερα (25.4.25).
Σύμφωνα με την τελευταία πρόωρη εκτίμηση, ο Δείκτης Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων του RWI – Leibniz Institute for Economic Research και του Institute of Shipping Economics and Logistics (ISL) υποχώρησε σε εποχικά προσαρμοσμένες 135,3 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 137,6 μονάδων (αναθεωρημένων) τον προηγούμενο μήνα. Αφού η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια είχε ήδη μειωθεί τον προηγούμενο μήνα, το ναυτιλιακό εμπόριο μειώνεται τώρα σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του RWI – Leibniz Institute for Economic Research και του Institute of Shipping Economics and Logistics (ISL) μειώθηκε στις 135,3 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 137,6 μονάδων (αναθεωρημένων) τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης North Range Index, ο οποίος παρέχει μια ένδειξη της οικονομικής ανάπτυξης στη βόρεια ευρωζώνη και τη Γερμανία, μειώθηκε από 112,8 (αναθεωρημένο) σε 112,1 μονάδες τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Στα κινεζικά λιμάνια, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε στις 154,8 μονάδες έναντι 157,8 μονάδων (αναθεωρημένες) τον προηγούμενο μήνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σχολιάζοντας την εξέλιξη του δείκτη διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, ο επικεφαλής οικονομικής έρευνας του RWI Torsten Schmidt αναφέρει: «Η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων εκπέμπει τα πρώτα σήματα συναγερμού λόγω της τελωνειακής πολιτικής των ΗΠΑ. Ενώ η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ακολούθησε ύφεση τον Μάρτιο».
«Ένα φαινόμενο έλξης προς τα εμπρός», σημειώνει ο ίδιος, καθώς «οι έμποροι προφανώς έσπευσαν να στείλουν τα εμπορεύματά τους τους δύο πρώτους μήνες του έτους πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που ανακοινώθηκαν. Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ειδικότερα είναι πιθανό να υποστεί περαιτέρω πιέσεις τους επόμενους μήνες. Και παρόλο που οι δασμοί έχουν ανασταλεί προσωρινά για ορισμένες χώρες, αυτό δεν αποτελεί σχεδόν κανέναν λόγο για να δοθεί σήμα κινδύνου – οι ακανόνιστες ανακοινώσεις δασμών και το απρόβλεπτο της μελλοντικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν τις παγκόσμιες αγορές σε κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας».
Ο Sönke Maatsch, επικεφαλής του τμήματος ναυτιλιακών αγορών στο Institute of Shipping Economics and Logistics (ISL), προσθέτει πως «παρατηρούμε ιδιαίτερα τις εξελίξεις στα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, μέσω των οποίων διακινείται η πλειονότητα του ασιατικού εμπορίου. Εκεί θα γίνουν πρώτα και ιδιαίτερα έντονα αισθητές οι επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ κατά της Κίνας. Τον Μάρτιο, οι εισαγωγές εκεί ήταν ακόμη 12% υψηλότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι».