Site icon NewsIT

Πάολο Τζεντιλόνι: Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κοινού δανεισμού

16.02.2024 | 13:08
Πάολο Τζεντιλόνι: Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κοινού δανεισμού

FILE PHOTO: Malta's Finance Minister Clyde Caruana, European Commissioner for Economy Paolo Gentiloni, and Italy's Finance Minister Giancarlo Giorgetti talk on the day of the Eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium December 7, 2023. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Η ΕΕ χρειάζεται νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κοινού δανεισμού μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Επίτροπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ Τζεντιλόνι επισήμανε ότι Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) που λήγει το 2026, είναι απαραίτητο ένα εργαλείο που θα απαντά στους νέους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, όπως η άμυνα, οι τεχνολογίες αιχμής και η καθαρή τεχνολογία.

Λίγες ημέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή της για την εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών, ο Π. Τζεντιλόνι λέει ότι «βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου». Επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των επενδύσεων έρχεται τα τρία τελευταία χρόνια και εκφράζει την ικανοποίησή του που τα σχέδια ανάκαμψης έχουν ήδη καταφέρει να περιορίσουν την απόκλιση στην ανάπτυξη μεταξύ των κρατών-μελών.

Για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Ιταλός Επίτροπος τονίζει ότι εφόσον εγκριθούν, η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει το 2025, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το φθινόπωρο τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τα πολυετή σχέδια προσαρμογής τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version