Τις βάσεις για να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, έθεσε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή (23.08.2024) από το βήμα του συμποσίου του Τζάκσον Χολ.
Ο Πάουελ δήλωσε ρητά πως «έφτασε η ώρα» η Fed να προσαρμόσει την πολιτική της, «δείχνοντας» προς μία πρώτη μείωση των επιτοκίων στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Με τις αγορές να περιμένουν κατεύθυνση σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, ο Πάουελ επικεντρώθηκε εξίσου σε μια αναδρομή στα αίτια του πληθωρισμού που οδήγησαν σε μια «επιθετική» σειρά 13 αυξήσεων επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Ωστόσο, σημείωσε την πρόοδο όσον αφορά τον πληθωρισμό και δήλωσε ότι η Fed μπορεί τώρα να στρέψει την προσοχή της στο να διασφαλίσει ότι η οικονομία θα διατηρήσει την πλήρη απασχόληση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Η αγορά εργασίας δεν είναι πλέον “υπερθερμασμένη” και οι συνθήκες είναι πλέον λιγότερο σφιχτές από εκείνες που επικρατούσαν πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Πάουελ. «Οι περιορισμοί της προσφοράς έχουν εξομαλυνθεί. Και η ισορροπία των κινδύνων για τις δύο εντολές μας έχει αλλάξει».
Η ομιλία έρχεται με το ποσοστό πληθωρισμού να διολισθαίνει σταθερά πίσω στο στόχο της Fed για το 2%, αν και δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί. Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανεργίας έχει αργά αλλά σταθερά αναρριχηθεί υψηλότερα, πιο πρόσφατα στο 4,3%. Ωστόσο, ο Πάουελ απέδωσε την αύξηση της ανεργίας στα περισσότερα άτομα που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό και σε βραδύτερο ρυθμό προσλήψεων, παρά σε αύξηση των απολύσεων ή σε γενική επιδείνωση της αγοράς εργασίας.
«Στόχος μας ήταν να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις της ανεργίας που χαρακτήριζαν προηγούμενα αποπληθωριστικά επεισόδια, όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν λιγότερο εδραιωμένες», δήλωσε. «Αν και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή».
Εκτός από την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, ο Πάουελ αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην ομιλία του για να αξιολογήσει τι οδήγησε στην έξαρση του πληθωρισμού – που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών – καθώς και την πολιτική αντίδραση της Fed και γιατί οι πιέσεις στις τιμές έχουν μειωθεί χωρίς ύφεση.
Η άνοδος του πληθωρισμού, δήλωσε ο Πάουελ, ήταν «ένα παγκόσμιο φαινόμενο», αποτέλεσμα «της ταχείας αύξησης της ζήτησης αγαθών, των τεταμένων αλυσίδων εφοδιασμού, των στενών αγορών εργασίας και των απότομων αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων».
Ο ίδιος απέδωσε την εμπιστοσύνη στη Fed και τις καλά εδραιωμένες προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός τελικά θα χαλαρώσει, στην οικονομία που απέφυγε μια απότομη ύφεση κατά τη διάρκεια του κύκλου των αυξήσεων.
«Η FOMC δεν δίστασε να ασκήσει τις ευθύνες της και οι ενέργειές μας κατέδειξαν με σθένος τη δέσμευσή μας για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε. «Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την πρόσφατη εμπειρία είναι ότι οι αγκυρωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, που ενισχύονται από δυναμικές δράσεις της κεντρικής τράπεζας, μπορούν να διευκολύνουν τον αποπληθωρισμό χωρίς την ανάγκη χαλαρότητας».
Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά να μάθουμε» από την εμπειρία.
«Αυτή είναι η εκτίμησή μου για τα γεγονότα. Η δική σας χιλιομετρική απόσταση μπορεί να διαφέρει», δήλωσε.