Τρίτη, 16 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Πάουελ (Fed): Τα αμερικανικά στοιχεία προσφέρουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία προς το 2%

Πάουελ (Fed): Τα αμερικανικά στοιχεία προσφέρουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία προς το 2%

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου παρείχαν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για βραχυπρόθεσμες μειώσεις των επιτοκίων.

Ο Πάουελ τόνισε τις τρεις τελευταίες μετρήσεις του πληθωρισμού, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν είχε την πρόθεση να στείλει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης, εδραίωσε τη μετατόπιση του τόνου προς την κατεύθυνση της έμφασης των πιθανών κινδύνων για την αγορά εργασίας, παράλληλα με τη συνεχή εστίαση της Fed στην τιθάσευση των τιμών.

«Δεν κερδίσαμε πρόσθετη εμπιστοσύνη το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι τρεις μετρήσεις του δεύτερου τριμήνου, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προηγούμενης εβδομάδας, προσθέτουν κάπως εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Πάουελ χθες (15.7.2024) κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν στο Economic Club of Washington DC. 

«Τώρα που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και η αγορά εργασίας έχει όντως ψυχρανθεί, θα εξετάσουμε και τις δύο εντολές», δήλωσε ο Πάουελ. «Βρίσκονται σε πολύ καλύτερη ισορροπία».

Η Fed διατηρεί το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών εδώ και περίπου ένα χρόνο, καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι στοχεύουν στην περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης των τιμών χωρίς να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην αγορά εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αντέξει καλά απέναντι στο υψηλό κόστος δανεισμού. 

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σταδιακά και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021, εν μέσω άλλων ενδείξεων εξασθένησης της ευρύτερης αγοράς εργασίας. Αυτές οι τάσεις, μαζί με τη βελτίωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, έχουν ενισχύσει την υπόθεση ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει το βασικό της επιτόκιο πολιτικής.

Ο Πάουελ περιέγραψε την αγορά εργασίας ως «όχι πλέον υπερθερμασμένη» σε σύγκριση με παλαιότερα στην ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19 και δήλωσε ότι «μια απροσδόκητη εξασθένηση» θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για να αντιδράσει η Fed.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις