Διεθνή

Παράθυρο Βρυξελλών για κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών assets

Η ΕΕ και η G7 έχουν αξιοποιήσει τα κέρδη που προκύπτουν από περίπου 300 δισ. δολάρια σε ρωσικά assets στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει πιο τολμηρά μέτρα, όπως η κατάσχεση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. ρωσικά assets) της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για να αποζημιώσει την Ουκρανία, δήλωσε ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ, υποβαθμίζοντας τις προειδοποιήσεις κινδύνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Σίγουρα πρέπει να διερευνήσουμε και να εργαστούμε πάνω σε όλες τις επιλογές», δήλωσε χθες (19.12.2024) σε συνέντευξή του ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Υπάρχει μια καθιερωμένη αρχή του διεθνούς δικαίου ότι ο επιτιθέμενος είναι υπεύθυνος για τη ζημία που δημιουργεί, οπότε πρέπει να βρούμε τρόπους πώς να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει για τη ζημία που δημιουργεί στην Ουκρανία».

Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ διεξάγει νέες εκτιμήσεις σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κίνδυνο της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και της παράδοσής τους στην Ουκρανία, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Η συζήτηση έχει νέα δυναμική καθώς το μπλοκ (ΕΕ) αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μείωσης ή διακοπής της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο μόλις ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ και η Ομάδα των Επτά χωρών (G7) έχουν αξιοποιήσει τα κέρδη που προκύπτουν από περίπου 300 δισ. δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ενός σχεδίου της Ομάδας των 7, οι σύμμαχοι του Κιέβου ενέκριναν έναν μηχανισμό όπου τα κέρδη θα χρησιμοποιούνταν για να στηρίξουν ένα πακέτο δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (52,5 δισ. δολαρίων) για το Κίεβο. 

Η Euroclear Ltd., ένας οίκος εκκαθάρισης με έδρα τις Βρυξέλλες, κατέχει τη μεγαλύτερη μερίδα των ακινητοποιημένων καταθέσεων της Ρωσίας, συνολικού ύψους 180 δισ. ευρώ. Η Valerie Urbain, διευθύνουσα σύμβουλός της, έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων θα ήταν επικίνδυνη. Αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, και η ΕΚΤ εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η δήμευση θα μπορούσε να παραβιάσει την αρχή της ασυλίας ενός κράτους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να επηρεάσει το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα, καθώς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Ο Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επιλογή πρέπει να είναι «νομικά στέρεη» για να αντέξει πιθανό δικαστικό έλεγχο, καθώς υποβάθμισε τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

 «Κάναμε ήδη ένα σημαντικό βήμα όταν ακινητοποιήσαμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και επίσης, τότε υπήρχε ένα ζήτημα σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή τις επιπτώσεις για το ευρώ», είπε. «Αλλά βλέπουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν υλοποιήθηκαν». Η ΕΕ είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2027, το οποίο είναι ξεχωριστό από το δάνειο που υποστηρίζεται από την G-7. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια ευρύτερη συζήτηση εντός της ΕΕ σχετικά με την ενίσχυση της στρατιωτικής της ετοιμότητας και τον τρόπο αύξησης των στρατιωτικών της δαπανών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα κράτη μέλη συζητούν τρόπους για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν την αμυντική τους ανάπτυξη. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας και της Γαλλίας, έχουν προτείνει κοινό δανεισμό για την κάλυψη των στρατιωτικών κενών μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων λόγω της εξάρτησης από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, αλλά άλλες, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, παραμένουν αντίθετες.

Ο Ντομπρόβσκις, πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διερευνήσει νέα μέσα πριν από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, ο οποίος θα ξεκινήσει το 2028. «Είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι στην ενίσχυση των αμυντικών μας ικανοτήτων και να βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, διότι η απειλή για την ασφάλεια είναι πραγματική», δήλωσε. «Ειδικά σε ένα πλαίσιο όπου η δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ σε αυτό είναι σχετικά απρόβλεπτη».

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα