Site icon NewsIT
10:19 | 17.04.24

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερα δάνεια ζητά το Βερολίνο από το ΔΝΤ για τις χρεοκοπημένες χώρες

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερα δάνεια ζητά το Βερολίνο από το ΔΝΤ για τις χρεοκοπημένες χώρες

Munich, Bavaria Germany - January 31 2021: Deutsche Bundesbank (German Central Bank) logo sign regional branch in Munich Germany.

Newsit Newsroom

«Πάγο» στα αυξανόμενα δάνεια του ΔΝΤ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες βάζει η Γερμανία, όπως φαίνεται από την κοινή δήλωση την οποία έκαναν χθες (16.04.24) ο πρόεδρος της Bundesbank, Χόακιμ Νάγκελ μαζί με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ με αφορμή την 75η επέτειο του Ταμείου.

Ο Νάγκελ (Bundesbank) και ο Λίντνερ δήλωσαν πως τα τελευταία χρόνια, οι ετήσιες δανειακές δεσμεύσεις του ΔΝΤ προς αυτή την ομάδα χωρών ήταν περίπου πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ο αριθμός των διαφορετικών προγραμμάτων δανείων έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες λαμβάνουν συχνά επανειλημμένα δάνεια, τονίζουν οι ίδιοι.

Ως αποτέλεσμα, ωστόσο, οι πληγείσες χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη χρηματοδοτική “σταγόνα” του ΔΝΤ. Αυτός δεν μπορεί να είναι ο στόχος, σημειώνουν οι επικεφαλής της Bundesbank και του ΥΠΟΙΚ.

Ο δανεισμός αυτός συνδέεται με υποχρεωτικά μεταρρυθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε οι χώρες να μπορέσουν να επιστρέψουν σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και σε οικονομική ανεξαρτησία το συντομότερο δυνατό.

Το ΔΝΤ βοηθά τις χώρες μόνο να βοηθήσουν τον εαυτό τους, σημειώνουν οι Νάγκελ και Λίντνερ. Η χρηματοδοτική στήριξη από το ΔΝΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική που προωθεί τη σταθερότητα, τονίζουν.

Η χρηματοδότηση μιας ατζέντας αναπτυξιακής πολιτικής δεν αποτελεί επίσης πρωτότυπο καθήκον του ΔΝΤ και θα πρέπει μάλλον να αφεθεί σε ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες για τη χρήση των λεγόμενων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (ΕΤΔ) για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες ότι το ΔΝΤ θα κατανέμει ολοένα και περισσότερο τα ΕΤΔ για λόγους άλλους από την αρχική του λειτουργία ως συναλλαγματικό απόθεμα.

Εξάλλου, το ΔΝΤ έχει επίσης αρχίσει πρόσφατα να ασχολείται με την κλιματική αλλαγή. Μπορεί να συμβάλει σημαντικά εδώ, αν περιοριστεί στις βασικές του αρμοδιότητες.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων παρακολούθησης, μπορεί να αναλύσει και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών μελών του.

Μπορεί επίσης να υποστηρίξει τα μέλη της μέσω της πρόσφατα δημιουργηθείσας πιστωτικής γραμμής για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας – σε στενό συντονισμό με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανεξάρτητα από το πόσο έχει αλλάξει η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 80 χρόνια και θα συνεχίσει να αλλάζει, το ΔΝΤ αποτελεί άγκυρα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Το συγχαίρουμε γι’ αυτό με μεγάλο σεβασμό.

Με την πάροδο των ετών, το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα καταφέρει να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας και να βγει ισχυρότερο από τις κρίσεις.

Ωστόσο, οι εξωτερικές συνθήκες σπάνια ήταν πιο δύσκολες από ό,τι σήμερα. Ένα ΔΝΤ που επικεντρώνεται στη βασική του αποστολή μπορεί να ενισχύσει με τον καλύτερο τρόπο το παγκόσμιο οικονομικό και νομισματικό σύστημα και να βρεθεί στο επίκεντρο μιας λειτουργικής πολυμέρειας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version