Site icon NewsIT

Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές του μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

31.07.2024 | 08:31
Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές του μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Rise in gasoline prices concept with double exposure of digital screen with financial chart graphs and oil pumps on a field

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο ανέκαμψαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι από τα χαμηλά 7 εβδομάδων χθες (30.7.2024), μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh (Ισμαήλ Χανίγια) στο Ιράν, που αύξησε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά οι τιμές παρέμειναν υπό πίεση από τις ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα, με το αργό τύπου Brent να σκαρφαλώνει κατά 1,5% λίγο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στη Σιγκαπούρη, αν και εξακολουθεί να είναι μειωμένο αυτή την εβδομάδα. Ο χρυσός σημείωσε επίσης άνοδο.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώθηκε μετά τις αναφορές ότι ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στο Ιράν, σύμφωνα με τη σημερινή (31.7.2024) ανακοίνωση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και έκθεση των ιρανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό συνέβη μία ημέρα αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον πιο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό χθες σε αντίποινα για τη διασυνοριακή επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ το Σάββατο (27.7.2024).

Η τελευταία επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά τις διπλωματικές προσπάθειες αξιωματούχων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ να αποτρέψουν μια σημαντική κλιμάκωση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ανεξάρτητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επίσης μια επίθεση στο Ιράκ στην τελευταία σύγκρουση στην περιοχή.

«Νομίζω ότι όλα αυτά μαζί αύξησαν σίγουρα τις πιθανότητες κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, οι θέσεις long από κερδοσκοπικούς λογαριασμούς στο αργό πετρέλαιο έχουν μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες είναι ώριμες για μια ανάκαμψη».

Παρόλα αυτά, το Brent και το WTI είναι σε καλό δρόμο για να σημειώσουν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλειά τους από το 2023, λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για τις προοπτικές της ζήτησης της Κίνας και των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα επιμείνει στην τρέχουσα συμφωνία του για μείωση της παραγωγής και θα αρχίσει να ξετυλίγει κάποιες περικοπές από τον Οκτώβριο, παρά τις πρόσφατες απότομες μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Οι κορυφαίοι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία, ή του ΟΠΕΚ+, όπως είναι γνωστή η ομάδα, θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή συνεδρίαση της κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης (JMMC) την Πέμπτη στις 1000 GMT.

Η επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο και τον μεγαλύτερο παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, επιβαρύνει επίσης τις αγορές πετρελαίου.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Ιούλιο συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα, όπως έδειξε επίσημη εργοστασιακή έρευνα την σήμερα, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα χρειαστεί να δρομολογήσει περισσότερα κίνητρα, καθώς η παρατεταμένη κρίση ακινήτων και η εργασιακή ανασφάλεια παρασύρουν την ανάπτυξη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού, βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλέστηκαν στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου χθες.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version