Πέμπτη, 3 Οκτ.
26oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Ανεβαίνει για τρίτη μέρα η τιμή του – Κυριαρχούν οι κίνδυνοι μείωσης της προσφοράς του

Πετρέλαιο: Ανεβαίνει για τρίτη μέρα η τιμή του – Κυριαρχούν οι κίνδυνοι μείωσης της προσφοράς του
Φωτογραφία: iStock

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα σήμερα (3.10.2024), λόγω της αύξησης των κινδύνων εφοδιασμού του «μαύρου χρυσού» από Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ να αναμένεται να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το αργό πετρέλαιο Brent σκαρφάλωσε προς τα 75 δολάρια το βαρέλι, οδεύοντας σε πορεία για το μεγαλύτερο σερί ημερήσιων κερδών από τον Αύγουστο. Το Ισραήλ έχει απειλήσει με αντίποινα κατά του Ιράν, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να απέχει από επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

Η αγορά πετρελαίου έχει καθηλωθεί λόγω της νέας όξυνσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία έρχεται μετά από ένα χρόνο αναταραχής, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει το Ιράν και τις ελεγχόμενες από αυτό οργανώσεις στη Γάζα, τον Λίβανο, την Υεμένη και αλλού.

Η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 του παγκόσμιου εφοδιασμού και οι traders ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει τις ροές, εάν επιτεθούν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν οι οδοί εφοδιασμού. 

Ένα σημαντικό χτύπημα από το Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά, σύμφωνα με την Citigroup Inc. Εάν το Ισραήλ χτυπήσει δευτερεύουσες υποδομές, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια παραγωγής, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις των τιμών προκάλεσαν την εκτίναξη του δείκτη της τεκμαρτής μεταβλητότητας του Brent στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου σχεδόν έτους. Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης έχουν επίσης πάρει ανοδική πορεία.

Οι traders που «σπάνε» στοιχήματα, θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του αργού υψηλότερα, ωθώντας τα πιο κοντά στο επίπεδο που αντιστοιχεί σε ένα “ασφάλιστρο κινδύνου πολέμου», δήλωσε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence Henik Fung, αναφερόμενος στους επενδυτές που εγκαταλείπουν τα στοιχήματα ότι οι τιμές θα πέσουν. «Το WTI θα μπορούσε να επανεξετάσει το την πορεία του προς τα 80 δολάρια βραχυπρόθεσμα».

Πέρα από την κρίση, υπάρχουν ενδείξεις για άφθονες προμήθειες. Ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αποκαταστήσει μέρος της κλειστής δυναμικότητάς του, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από τον Δεκέμβριο μετά από δίμηνη καθυστέρηση. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη αύξησή τους εδώ και περίπου πέντε μήνες. 

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις