Site icon NewsIT

Πετρέλαιο: Επεκτείνεται το ράλι τιμών μετά τη δολοφονία Χανίγια – Άλμα άνω του 3,5% στις ΗΠΑ

31.07.2024 | 15:51
Πετρέλαιο: Επεκτείνεται το ράλι τιμών μετά τη δολοφονία Χανίγια – Άλμα άνω του 3,5% στις ΗΠΑ

Νέα φάση στην ενεργειακή κρίση γεννά η δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη, στέλνοντας τις τιμές πετρελαίου στα ύψη, με το «άλμα» στις ΗΠΑ να ξεπερνά το 3,5%.

Συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σημειώνουν άλμα στις τιμές άνω του 3% σήμερα (31.7.2204) μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς ενισχύονται οι φόβοι ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου.

Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό ανέρχεται στα 77,28 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 2,55 δολάρια ή 3,51%. Μέχρι σήμερα το 2024, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει κερδίσει 7,9%.

Όσον αφορά το brent, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου κέρδισε 80,73 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 2,10 δολάρια ή 2,67%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης έχει αυξηθεί 4,8%.

Η βενζίνη στο συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου ανέρχεται στα 2,44 δολάρια ανά γαλόνι με αύξηση 5 σεντς ή 2,41%. Μέχρι σήμερα στο έτος, η βενζίνη έχει αυξηθεί κατά 16,2%.

Τέλος, στο συμβόλαιο Σεπτεμβρίου φυσικού αερίου «σκαρφαλώνει» στα 2,08 ανά χίλια κυβικά πόδια με αύξηση 4 σεντς ή 2,07%. Μέχρι σήμερα, το φυσικό αέριο έχει μειωθεί κατά 17%.

Η δολοφονία του Χανίγια δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθώς ο Χανίγια ήταν ανώτερος διαπραγματευτής στις συνομιλίες.

Το πετρέλαιο κερδίζει έδαφος εν μέσω της όξυνσης των εχθροπραξιών στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου το Ισραήλ πολεμά την υποστηριζόμενη από το Ιράν παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς μετά την επίθεση της τελευταίας τον Οκτώβριο.

Η απόφαση του Ισραήλ να πραγματοποιήσει εκστρατεία αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχει έκτοτε διευρύνει τη σύγκρουση, με το Ισραήλ να ανταλλάσσει πυρά με άλλες υποστηριζόμενες από το Ιράν παρατάξεις, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι Χούτι της Υεμένης.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν μέχρι στιγμής απορροφήσει τους κλυδωνισμούς από τις κλιμακούμενες κλιμακώσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες επιδεινώθηκαν κατά διαστήματα από εμπορικές διαταραχές που προκλήθηκαν από θαλάσσιες επιθέσεις στην Υεμένη και από επεισόδια άμεσων εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν ή της Χεζμπολάχ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version