Site icon NewsIT

Πετρέλαιο: «Γκρεμίζονται» τα κέρδη από το ρωσικό αργό – Σε πτώση οι εξαγωγές

18.09.2024 | 15:20
Πετρέλαιο: «Γκρεμίζονται» τα κέρδη από το ρωσικό αργό – Σε πτώση οι εξαγωγές

FILE PHOTO: The Druzhba oil pipeline between Hungary and Russia is pictured at the Hungarian MOL Group's Danube Refinery in Szazhalombatta, Hungary, May 18, 2022. REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Η περαιτέρω πτώση των μέσων εβδομαδιαίων τιμών του ρωσικού πετρελαίου υπεραντιστάθμισε μια μικρή αύξηση των ροών από τα ρωσικά λιμάνια, εντείνοντας την πίεση στη Μόσχα, καθώς αντιμετωπίζει μια αποδυναμωμένη παγκόσμια αγορά και πτώση στα κέρδη.

Ο μέσος όγκος ρωσικού πετρελαίου τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε στα 3,21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αυξημένος κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Οι εβδομαδιαίες ροές, οι οποίες είναι πιο ευμετάβλητες, αυξήθηκαν επίσης, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 110.000 βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, η τιμή της «ναυαρχίδας» της Ρωσίας, του αργού Ουραλίων, υποχώρησε για δεύτερη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση άνω των 3 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό έφερε τον εβδομαδιαίο μέσο όρο κάτω από το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο η G7 προσπάθησε να επιβάλει στο Κρεμλίνο ως τιμωρία για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022. Η πτώση των τιμών και οι χαμηλότερες ποσότητες συνδυαστικά μειώνουν το ύψος των κερδών από τις εξαγωγές κατά σχεδόν 30% από τα τέλη Ιουνίου.

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα -τη μεγαλύτερη αγορά της Ρωσίας- πιέζει την τιμή του πετρελαίου. Οι πτωτικές δυνάμεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν και πάλι τις παγκόσμιες τιμές μετά τη συνεδρίαση της Fed σήμερα (18.9.2024), με ακόμη και μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης να είναι απίθανο να στηρίξει την αγορά για πολύ.

Τα δρομολόγια των διυλιστηρίων άρχισαν να αυξάνονται την εβδομάδα έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το διυλιστήριο πετρελαίου της Μόσχας, που ανήκει στην Gazprom Neft, επανεκκίνησε χθες (17.9.2024) τη λειτουργία μιας μονάδας διύλισης αργού που είχε σταματήσει μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι ρυθμοί επεξεργασίας σε εθνικό επίπεδο κατά τις πρώτες 11 ημέρες του μήνα ήταν περίπου 164.000 βαρέλια την ημέρα, κάτω από το μέσο επίπεδο του μεγαλύτερου μέρους του Αυγούστου.

Συνολικά 30 δεξαμενόπλοια φόρτωσαν 22,72 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού την εβδομάδα έως τις 15 Σεπτεμβρίου και ο όγκος ήταν υψηλότερος από 21,99 εκατομμύρια βαρέλια σε 29 πλοία την προηγούμενη εβδομάδα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version