Site icon NewsIT

Πετρέλαιο: Η επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη κλιμακώνει ξανά την αγωνία για τις τιμές της βενζίνης

22.07.2024 | 07:27
Πετρέλαιο: Η επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη κλιμακώνει ξανά την αγωνία για τις τιμές της βενζίνης

Smoke rises from the site of Israeli air strikes at the port of Hodeidah, in Hodeidah, Yemen July 21, 2024. REUTERS/Stringer

Κλιμακώνεται ξανά η ένταση στη Μέση Ανατολή μαζί και η ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου. Το Ισραήλ έπληξε προχθές (20.07.24) στόχους γύρω από το λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι.

Ανταπόδωσε την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές, η οποία σκότωσε έναν άνθρωπο και αποκάλυψε ένα τρωτό σημείο στην αεράμυνα του Ισραήλ. Οι αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου (20.7.2024) είχαν στόχο έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας και χώρους αποθήκευσης καυσίμων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, ανέφερε η ομάδα που εδρεύει στην Υεμένη.

Ένα τηλεοπτικό κανάλι των Χούθι έδειξε φλόγες και καπνό να μαίνονται στις εγκαταστάσεις που, όπως είπε, χτυπήθηκαν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το λιμάνι χρησιμοποιούνταν ως πύλη για την προμήθεια ιρανικών όπλων στους Χούθι.

«Αυτή η επιχείρηση έπληξε στόχους 1.800 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωση με βίντεο αργά το Σάββατο. «Ξεκαθαρίζει στους εχθρούς μας ότι δεν υπάρχει μέρος όπου δεν θα φτάσει το μακρύ χέρι του κράτους του Ισραήλ».

Ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, εκπρόσωπος των Χούθι, ανέφερε σε δήλωσή του στο X ότι οι στόχοι ήταν μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ότι η ομάδα θα συνεχίσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ και της κυκλοφορίας εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση του Ισραήλ ήταν από τις πιο σύνθετες και μακρινές αποστολές στην ιστορία της πολεμικής αεροπορίας του, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Daniel Hagari. Το Ισραήλ πραγματοποίησε τα πλήγματα μόνο του και προειδοποίησε εκ των προτέρων τους συμμάχους του, δήλωσε άλλος στρατιωτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι υποσχέθηκε «αναπόφευκτα» και «τεράστια» αντίποινα στην επίθεση του Ισραήλ και δήλωσε ότι η ομάδα έχει εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το Εϊλάτ στα νότια του Ισραήλ. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Κυριακής ότι αναχαίτισαν έναν πύραυλο εδάφους – επιφανείας που πλησίαζε από την Ερυθρά Θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Κυριακή ότι το βασίλειο δεν είχε «καμία σχέση ή ανάμειξη» στη στόχευση της Χοντέιντα, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα επιτρέψει σε καμία οντότητα να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε τακτική επαφή με Ισραηλινούς αξιωματούχους μετά το χτύπημα στο Τελ Αβίβ το πρωί της Παρασκευής (19.7.2024) και αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν ότι το βλήμα που έπληξε το Τελ Αβίβ, την εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ, εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, σε μια επίθεση που θα ήταν η πρώτη θανατηφόρα επίθεση των Χούθι στο εβραϊκό κράτος. Ήταν ένα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος Samad 3, το οποίο αναδιαμορφώθηκε για να πετάει σε μεγαλύτερες αποστάσεις, σύμφωνα με τον στρατό.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ άτομα τραυματίστηκαν στην απεργία της Παρασκευής. Τα μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα από ένα χαμηλά ιπτάμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος να έρχεται στο Τελ Αβίβ από τα δυτικά, πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Την πρώτη φορά που οι Χούθι έβλαψαν έναν Ισραηλινό πολίτη, τους χτυπήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. «Και θα το κάνουμε αυτό σε οποιοδήποτε μέρος μπορεί να απαιτηθεί».

Ο Νετανιάχου μεταβαίνει στη Ουάσιγκτον σήμερα (22.7.2024), το πρώτο του ταξίδι εκτός Ισραήλ από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της Χαμάς. Θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν αύριο (23.7.2024), όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, και μια μέρα αργότερα έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Αεράμυνα

Οι Χούθι δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την Παρασκευή έναν νέο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τα ραντάρ και υποσχέθηκαν να στοχεύσουν ξανά την πόλη και άλλα μέρη του Ισραήλ, κλιμακώνοντας μια εκστρατεία που εδώ και μήνες επικεντρώνεται σε επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα πιο κοντά στην έδρα τους στην Υεμένη.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε από τα αμυντικά του συστήματα και διερευνά γιατί δεν καταρρίφθηκε.

Δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως εκείνα που έχουν σταλεί από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, έχουν αποφύγει την αεράμυνα και έχουν προκαλέσει θύματα στο Ισραήλ. Ο στρατός δοκιμάζει ένα σύστημα που βασίζεται σε λέιζερ και είναι σχεδιασμένο για μικρά βλήματα, αν και δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2025.

Οι Χούθι άρχισαν να στοχεύουν το Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους λίγο μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο. Καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο Ισραήλ μέχρι τώρα, με τα περισσότερα βλήματα να αναχαιτίζονται ή να μην φτάνουν στη χώρα.

Οι μαχητές Χούθι λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και θα συνεχίσουν τις επιθέσεις μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version