Site icon NewsIT

Πικρή πρόγευση σήμερα στις αγορές από πιθανή νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία στις κάλπες της 7ης Ιουλίου

10.06.2024 | 21:15
Πικρή πρόγευση σήμερα στις αγορές από πιθανή νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία στις κάλπες της 7ης Ιουλίου

French Jordan Bardella, President of the French far-right National Rally (Rassemblement National - RN) party and head of the RN list for the European elections, and Marine Le Pen, President of the French far-right National Rally party parliamentary group, address party members after the polls closed during the European Parliament elections, in Paris, France, June 9, 2024. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Η μετατόπιση προς τα δεξιά στις ευρωεκλογές δεν ικανοποίησε τους επενδυτές, αλλά ούτε και τους σόκαρε, σημειώνει η Handelsblatt, κάνοντας ένα απολογισμό για τις (αρνητικές) αντιδράσεις των ευρωπαϊκών αγορών την πρώτη μέρα μετά τις ευρωεκλογές και προπαντός την κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 30 Ιουνίου –  7 Ιουλίου στη Γαλλία από το μεγάλο χαμένο της κάλπης, Εμμανουέλ Μακρόν.

Μπροστά σε αυτό το πολιτικό θρίλερ, το οποίο μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει 27 μέρες από σήμερα (10.6.24), ο ευρύς ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,4% μέχρι λίγο πριν από το τέλος των συναλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το ευρώ έχασε περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου. Ο κορυφαίος δείκτης της Γερμανίας, ο Dax, εξακολουθούσε να υποχωρεί κατά 0,3% στις 18.495 μονάδες στο κλείσιμο των συναλλαγών.
Ο Κάρστεν Μπρζέσκι (Carsten Brzeski), επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING, εξηγεί τη γενικά υποτονική αντίδραση της αγοράς ως εξής: «Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί ένδειξη μιας νέας αυγής για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά ούτε και σημείο καμπής στην οικονομική πολιτική».
Ωστόσο, ένα σημείο καμπής διαφαίνεται στη Γαλλία, και αυτό κίνησε τους επενδυτές πολύ πιο έντονα σήμερα (10.06.24) από ό,τι οι ευρωπαϊκές εκλογές. Αφού το δεξιό εθνικιστικό κόμμα του “Εθνικός Συναγερμός” (Rassemblement National – RN) κέρδισε υπερδιπλάσιες ψήφους στο δημοψήφισμα για την ΕΕ από τη συμμαχία του νυν προέδρου με 32%, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά νέες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση.

Οι δύο γύροι ψηφοφορίας θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Αυτό έθεσε τις γαλλικές μετοχές και τα ομόλογα υπό σημαντική πίεση σήμερα (10.06.24). «Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής της χώρας», λέει ο Χόλγκερ Σμίντιχ (Holger Schmieding), επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Berenberg. Ο κορυφαίος δείκτης μετοχών της Γαλλίας, ο CAC 40, υποχώρησε κατά δύο τοις εκατό και έτσι έχασε περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με τον DAX στην αρχή της εβδομάδας.

Οι τραπεζικές μετοχές χάνουν έως και 9%

Οι πιο αδύναμες μετοχές του Stoxx Europe 600 προέρχονταν όλες από τη Γαλλία. Ειδικότερα, οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις.

Οι μετοχές της Société Générale υποχώρησαν έως και 9%, εκείνες της BNP Paribas έχασαν πάνω από 5% και εκείνες της Crédit Agricole πάνω από 4%. Οι επενδυτές ήταν επίσης αναστατωμένοι στην αγορά ομολόγων.

Οι τιμές των γαλλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν επίσης. Με τη σειρά της, η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική κίνηση στην αγορά ομολόγων. Στο 3,23%, η απόδοση έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου.

Το ασφάλιστρο κινδύνου – δηλαδή η διαφορά απόδοσης σε σύγκριση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή – έφτασε επίσης σε υψηλό έξι μηνών, στις 0,55 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, αυτή η αναταραχή θα μπορούσε να είναι απλώς μια πρόγευση του τι θα συμβεί αν το κόμμα του “Εθνικού Συναγερμού” της Μαρίν Λε Πεν κερδίσει πράγματι την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

Αυτό αφορά λιγότερο τη θεμελιώδη πολιτική κατεύθυνση και περισσότερο την οικονομική πολιτική της Γαλλίας, η οποία είναι ήδη βαριά χρεωμένη.

Ωστόσο, αυτή η αναταραχή θα μπορούσε να είναι απλώς μια πρόγευση του τι θα συμβεί αν το κόμμα του “Εθνικού Συναγερμού” της Λε Πεν κερδίσει πράγματι την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό αφορά λιγότερο τη θεμελιώδη πολιτική κατεύθυνση και περισσότερο την οικονομική πολιτική της Γαλλίας, η οποία είναι ήδη βαριά χρεωμένη.

Η δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο

Σύμφωνα με τον Μπερντ Φερνόφ (Berndt Fernow), επικεφαλής έρευνας για ιδιωτικούς και εταιρικούς πελάτες της Landesbank Baden-Württemberg, εάν η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης που υπόσχονται οι λαϊκιστές γίνει πραγματικότητα, οι αγορές θα «εκνευριστούν».

Ο Ρέτο Κουένι (Reto Cueni), επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Vontobel, προειδοποιεί επίσης ότι μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στο γαλλικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα οδηγούσαν το χρέος ακόμη πιο ψηλά.
Εξάλλου, η εξωτερική και αμυντική πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη του προέδρου στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας και οι προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν πριν από το 2027.

Αυτό σημαίνει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τη μελλοντική συνεργασία της Γαλλίας στην Ευρώπη και σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι «ακόμη περιορισμένη», όπως τονίζει ο Cueni. Ωστόσο, η πολιτική δεξιά θα μπορούσε πλέον να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αλλάξει οριστικά την πολιτική εξουσία στη Γαλλία.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version