Έτοιμος δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Reuters να κάνει μια συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ΗΠΑ (ύψους 500 δισ. δολαρίων) στην ανάπτυξη των τεράστιων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα (3.2.2025) ότι επιθυμεί η Ουκρανία να προμηθεύσει τις ΗΠΑ με σπάνιες γαίες σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου κατά της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ιδέα αυτή στη στρατηγική του «σχεδίου νίκης», την οποία παρουσίασε στους συμμάχους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, το περασμένο φθινόπωρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προτείνει την επίτευξη συμφωνιών με ξένους εταίρους για την παροχή κοινής πρόσβασης στους στρατηγικά πολύτιμους πόρους της Ουκρανίας. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ο Τραμπ αναφερόταν σε όλους τους τύπους κρίσιμων ορυκτών ή μόνο στις σπάνιες γαίες. Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να κάνουν μια συμφωνία με την Ουκρανία για «τις σπάνιες γαίες τους και άλλα πράγματα».
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών που μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Δεν υπάρχουν βιώσιμα υποκατάστατα.
Η Κίνα, με την οποία ο Τραμπ έχει απειλήσει με εμπορικό πόλεμο, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών και πολλών άλλων κρίσιμων ορυκτών στον κόσμο. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο θεωρεί 50 ορυκτά κρίσιμα, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων σπάνιων γαιών, νικελίου και λιθίου. Η Ουκρανία διαθέτει κοιτάσματα 22 από τα 34 ορυκτά που χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κρίσιμα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτά περιλαμβάνουν βιομηχανικά και κατασκευαστικά υλικά, σιδηροκράματα, πολύτιμα και μη σιδηρούχα μέταλλα και ορισμένα στοιχεία σπάνιων γαιών. Η Ουκρανία διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα άνθρακα- ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της Ρωσίας σε κατεχόμενα εδάφη.
Ακολουθεί μια επισκόπηση των ουκρανικών φυσικών πόρων που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους:
Γνωστή ως το «καλάθι με τα ψωμιά της Ευρώπης», η Ουκρανία διαθέτει επίσης τεράστιους ορυκτούς πόρους. Ορισμένοι από αυτούς είναι απαραίτητοι για βιομηχανίες όπως η άμυνα, οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας, η αεροδιαστημική και η πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας, η Ουκρανία διαθέτει στοιχεία σπάνιων γαιών, όπως το λανθάνιο και το κέριουμ, που χρησιμοποιούνται στις τηλεοράσεις και τον φωτισμό, το νεοδύμιο, που χρησιμοποιείται στις ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, και το έρβιο και το ύτριο, οι εφαρμογές των οποίων κυμαίνονται από την πυρηνική ενέργεια έως τα λέιζερ.
Η έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ δείχνει επίσης ότι η Ουκρανία διαθέτει αποθέματα σκανδίου. Τα λεπτομερή στοιχεία είναι ταξινομημένα. Ο Zelenskiy δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου τα μισά από τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ουκρανίας. Αναλυτές και οικονομολόγοι ορυχείων λένε ότι η Ουκρανία δεν έχει εμπορικά λειτουργικά ορυχεία σπάνιων γαιών. Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου και ουρανίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ουκρανία αποτελεί επίσης βασικό δυνητικό προμηθευτή λιθίου, βηρυλλίου, μαγγανίου, γαλλίου, ζιρκονίου, γραφίτη, απατίτη, φθορίου και νικελίου.
Η Κρατική Γεωλογική Υπηρεσία δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη, το οποίο εκτιμάται σε 500.000 μετρικούς τόνους και είναι ζωτικής σημασίας για μπαταρίες, κεραμικά και γυαλί. Τα αποθέματα τιτανίου βρίσκονται κυρίως στη βορειοδυτική και κεντρική Ουκρανία, ενώ τα αποθέματα λιθίου βρίσκονται στο κέντρο, την ανατολή και τα νοτιοανατολικά. Τα αποθέματα γραφίτη της Ουκρανίας, βασικό συστατικό στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων πόρων. Τα κοιτάσματα βρίσκονται στο κέντρο και στα δυτικά.
Ποιοι Ουκρανικοί πόροι βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κίεβο;
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρη την Ουκρανία και η Ρωσία ελέγχει πλέον περίπου το ένα πέμπτο της επικράτειάς της. Το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων άνθρακα της Ουκρανίας, τα οποία τροφοδοτούσαν τη χαλυβουργία της πριν από τον πόλεμο, είναι συγκεντρωμένα στα ανατολικά και έχουν χαθεί. Περίπου το 40% των μεταλλικών πόρων της Ουκρανίας βρίσκεται πλέον υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών think-tanks We Build Ukraine και του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, που επικαλούνται στοιχεία έως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Δεν παρείχαν λεπτομερή ανάλυση.
Έκτοτε, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν σταθερά στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Τον Ιανουάριο, η Ουκρανία έκλεισε το μοναδικό ορυχείο κοκκοποίησης άνθρακα έξω από την πόλη Ποκρόβσκ, το οποίο οι δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν να καταλάβουν. Η Ρωσία έχει καταλάβει τουλάχιστον δύο ουκρανικά κοιτάσματα λιθίου κατά τη διάρκεια του πολέμου – ένα στο Ντονέτσκ και ένα άλλο στην περιοχή Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά. Το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει τα κοιτάσματα λιθίου στην κεντρική περιοχή Kyrovohrad.
Ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την εξόρυξη στην Ουκρανία;
Ο Ολέξι Σομπόλεφ (Oleksiy Sobolev), πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συμφωνίες με δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, για έργα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση κρίσιμων υλικών. Η κυβέρνηση εκτιμά το συνολικό επενδυτικό δυναμικό του τομέα σε περίπου 12 – 15 δισ. δολάρια μέχρι το 2033. Η Κρατική Γεωλογική Υπηρεσία δήλωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει περίπου 100 τοποθεσίες που θα αδειοδοτηθούν και θα αναπτυχθούν από κοινού, αλλά δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Παρόλο που η Ουκρανία διαθέτει υψηλά καταρτισμένο και σχετικά φθηνό εργατικό δυναμικό και ανεπτυγμένες υποδομές, οι επενδυτές επισημαίνουν μια σειρά από εμπόδια στις επενδύσεις. Αυτά περιλαμβάνουν αναποτελεσματικές και πολύπλοκες ρυθμιστικές διαδικασίες, καθώς και δυσκολία πρόσβασης σε γεωλογικά δεδομένα και απόκτησης οικοπέδων. Τέτοια έργα θα χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν και απαιτούν σημαντικές προκαταρκτικές επενδύσεις, ανέφεραν.