Site icon NewsIT
09:30 | 17.04.25

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (αριστερά) με τον Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά), Πηγή φωτογραφίας / EPA / MICHAEL KLIMENTYEV /SPUTNIK / KREMLIN POOL

Newsit Newsroom

Εάν ο Τραμπ επιλέξει την οδό της μείωσης των κυρώσεων, θα μπορούσε να άρει σχεδόν όλα τα αμερικανικά μέτρα με δική του απόφαση

Προς χαλάρωση οδηγούνται κατά τα φαινόμενα οι χιλιάδες κυρώσεις τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την πολεμική μηχανή της Μόσχας. Καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης, η κυβέρνησή του έχει τόσο υπαινιχθεί μια άρση αυτών των περιορισμών όσο και απειλήσει με νέα μέτρα για την επιτάχυνση των πραγμάτων.

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο Τραμπ θα ακολουθήσει πραγματικά την αυστηροποίηση των κυρώσεων. Μόνο σε μία ημέρα, δήλωσε ότι είναι «πολύ θυμωμένος» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και προειδοποίησε ότι οι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να πληγούν με τους λεγόμενους δευτερογενείς δασμούς εάν η Ρωσία παρεμποδίσει μια ειρηνευτική συμφωνία – για να μαλακώσει τον τόνο του λίγες ώρες αργότερα, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν «θα πάρει πίσω τον λόγο του».

Εάν ο Τραμπ επιλέξει την οδό της μείωσης των κυρώσεων, θα μπορούσε να άρει σχεδόν όλα τα αμερικανικά μέτρα με δική του απόφαση. Αλλά δεν έχει εντελώς ελεύθερα χέρια. Υποτίθεται ότι απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο για την άρση των πιο αυστηρών αμερικανικών περιορισμών. Και για να καταργήσει τις διεθνείς κυρώσεις, ο Τραμπ θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του στην Ευρώπη και αλλού να λύσουν τα δικά τους πακέτα.

Γιατί να άρει ο Τραμπ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί από την κυβέρνηση Τραμπ στις διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Πέρα από την ειρήνη, εδώ παίζουν ρόλο και τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ βλέπει μια οικονομική ευκαιρία στην επαναφορά των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής – μια προσέγγιση που πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στην πλατφόρμα Truth Social ότι συζήτησε «μεγάλες συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης» με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης τον Φεβρουάριο, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν σε μια επόμενη κλήση για συνεργασία «στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα στο μέλλον».

Πόσο σημαντική είναι η άρση των κυρώσεων για τη Ρωσία;

Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την επιρροή των ΗΠΑ στις διεθνείς κυρώσεις για να αποσπάσουν παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες, επιμένοντας ότι η χαλάρωση αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία για εκεχειρία με την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν την άδεια στην Ρωσική Αγροτική Τράπεζα να επανασυνδεθεί με το SWIFT, το παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας πληρωμών από το οποίο αποβλήθηκαν οι μεγάλες ρωσικές χρηματοπιστωτικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να παρεμποδιστούν οι διασυνοριακές συναλλαγές.

Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και στενότητα στην αγορά εργασίας, αν και έχει αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική στις κυρώσεις από όσο πολλοί περίμεναν, στρέφοντας σταδιακά τη δραστηριότητα προς την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Ρωσία προσαρμόστηκε στο δυτικό ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο της και τις κυρώσεις στα πλοία της, βρίσκοντας πρόθυμους αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία και χρησιμοποιώντας μια «σκιώδη» δεξαμενοπλοϊκή δύναμη για να συνεχίσει να μεταφέρει βαρέλια σε όλο τον κόσμο. Αυτό που θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο καταστροφικό από τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο, είναι αν η πτώση των τιμών που παρατηρήθηκε στις αρχές Απριλίου διατηρηθεί λόγω των επιπτώσεων του πολέμου δασμών του Τραμπ και της αύξησης της παραγωγής από τον OPEC+.

Όταν πρόκειται για οικονομικές κυρώσεις, η Ρωσία απομακρύνεται από το δολάριο και το ευρώ εδώ και χρόνια, ως απάντηση στις περιοριστικές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η μετάβαση στο εμπόριο σε άλλες νομισματικές μονάδες επιταχύνθηκε από τις εκτεταμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Η Αμερική και οι σύμμαχοί της επιδίωξαν επίσης να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα παγώνοντας περισσότερα από 300 δισ. δολάρια από περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως στην Ευρώπη. Η Ρωσία διαθέτει ένα αποθεματικό σε περίπτωση που τα περιουσιακά στοιχεία δεν ανακτηθούν ποτέ: η αύξηση της αξίας των αποθεμάτων χρυσού της χώρας θα μπορούσε να αντισταθμίσει περίπου το ένα τρίτο των απωλειών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Σε ποιο βαθμό μπορεί ο Τραμπ, ως πρόεδρος, να τερματίσει μόνος του τις αμερικανικές κυρώσεις;

Έχει τη δύναμη να άρει περισσότερο από το 90% των κυρώσεων των ΗΠΑ με εκτελεστικό διάταγμα, σύμφωνα με τον Πίτερ Πιατέτσκι, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Castellum.AI, η οποία καταρτίζει μια βάση δεδομένων με παγκόσμια προγράμματα κυρώσεων. Ο Τραμπ θα μπορούσε να τερματίσει τις εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που εφαρμόστηκαν σε σχέση με την υφέρπουσα επιθετικότητα της Ρωσίας από το 2014, οι οποίες αποτελούν τη νομική βάση για πολλές από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέσω εκτελεστικού διατάγματος. Για να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν υπό άλλες προεδρικές αρχές, ο Τραμπ θα μπορούσε να εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν τα μέτρα ένα προς ένα ή κατά ομάδες, αίροντας τις κυρώσεις σε εταιρείες και ιδιώτες. Εναλλακτικά, ο Τραμπ θα μπορούσε να επιλέξει να διατηρήσει τις κυρώσεις σε ισχύ και να εκδώσει άδειες που θα επέτρεπαν στις εταιρείες να συναλλάσσονται με τις στοχευόμενες οντότητες. Θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την εποπτεία των παραβιάσεων των κυρώσεων. Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ έκλεισε το KleptoCapture, μια διεθνή ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να επιβλέπει την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία.

Ποιες κυρώσεις απαιτούν την υποστήριξη του Κογκρέσου για να αρθούν;

Πριν αποχωρήσει από την εξουσία, ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τον Ιανουάριο που θα δυσκόλευε τον Τραμπ να τερματίσει μονομερώς ορισμένες κυρώσεις. Το διάταγμα επαναπροσδιόρισε ορισμένες από τις ρωσικές οντότητες που στόχευαν και υπέβαλε αυτές τις κυρώσεις σε νόμο που απαιτεί από το Κογκρέσο να ενημερώνεται για οποιαδήποτε πρόθεση να ανακαλέσει τα μέτρα. Στους στόχους περιλαμβάνονται η Gazprom Neft και η Surgutneftegas – δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας – καθώς και πολλά άλλα εξέχοντα άτομα, εταιρείες και χρηματιστήρια. Εάν ο Τραμπ απορρίψει αυτήν την κατηγορία κυρώσεων, η κοινοποίηση στο Κογκρέσο θα ενεργοποιούσε μια περίοδο αναθεώρησης 30 ημερών και η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία θα μπορούσαν να διεξαγάγουν ψηφοφορία για να εμποδίσουν την άρση των περιορισμών. Το μέτρο θα πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα και θα χρειαζόταν υποστήριξη των δύο τρίτων για να αντέξει την ανατροπή από το δικαίωμα βέτο του προέδρου. Ενώ ο Τραμπ μπορεί να αντλήσει κάποια εμπιστοσύνη από το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία στα δύο κοινοβούλια και σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν διατεθειμένοι να παραβιάσουν την ατζέντα του, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν υποστηρίξει δημόσια την Ουκρανία. Μερικοί μάλιστα έχουν ενταχθεί σε μια δικομματική προσπάθεια για επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία, εάν ο Πούτιν αρνηθεί να συμμετάσχει σε καλόπιστες διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός ή παραβεί μια ενδεχόμενη συμφωνία. Ως εκ τούτου, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια δύσκολη επιλογή εάν τους ζητηθεί να υποστηρίξουν την ελάφρυνση των κυρώσεων για την Ρωσία ελλείψει μιας αξιόπιστης λύσης για την ειρήνη.

Πόσο εξαρτάται η ελάφρυνση των κυρώσεων από τη συνεργασία άλλων χωρών;

Η Ρωσία ήταν η 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όταν ξεκίνησε τον πόλεμο της στην Ουκρανία το 2022. Προκειμένου οι κυρώσεις να είναι αρκετά σημαντικές ώστε να έχουν αντίκτυπο, πολλές κυβερνήσεις συντόνισαν τις απαντήσεις τους. Ο Γκριγκόρι Μανίτσεβιτς, δικηγόρος κινητών αξιών στη Morgan Lewis & Bockius LLP στη Νέα Υόρκη, εκτίμησε ότι υπήρχε επικάλυψη 80% μεταξύ των κυρώσεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Απρίλιο του 2025. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια για να συνδυάσει πολλές από τις κυρώσεις της με εκείνες της G7 και άλλων εθνών. Αυτή η συντονισμένη δράση περιελάμβανε τρεις βασικούς περιορισμούς: τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από τη SWIFT, την επιβολή κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και το πάγωμα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της και την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό πετρέλαιο. Ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτά τα καθεστώτα κυρώσεων, κάτι που θα τα αποδυνάμωνε, αλλά δεν μπορεί να τα αναιρέσει μόνος του. Η SWIFT, για παράδειγμα, έχει την έδρα της στο Βέλγιο και πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους και τις κυρώσεις της ΕΕ. Η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την ΕΕ θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη μέλη του. Ένας συνασπισμός Ευρωπαίων ηγετών απέκλεισε την πιθανότητα χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε μια σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου και έδειξε ότι θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να κάνουν το αντίθετο για να ασκήσουν περαιτέρω πίεση. Οι κυρώσεις είναι πιθανός μοχλός για την Ευρώπη για να αποκτήσει ένα πόδι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της περιοχής βαδίζουν σε μια λεπτή γραμμή. Εάν ο Τραμπ τα δει ως εμπόδιο για τη διασφάλιση του τερματισμού του πολέμου, θα μπορούσε να τιμωρήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες με περισσότερους δασμούς. Ο Τραμπ έχει δείξει προθυμία να αποφύγει τις μακροχρόνιες συμμαχίες για την επιδίωξη της ατζέντας του «Πρώτα η Αμερική». Εάν αποσύρει τις ΗΠΑ από τις πολυμερείς κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ η Ευρώπη διατηρεί τη στάση της, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν ένα νέο συνονθύλευμα περιορισμών. Μια αποχώρηση των ΗΠΑ θα δημιουργούσε επίσης μια κατάσταση όπου η Ευρώπη επωμίζεται το κόστος των κυρώσεων, ενώ οι ΗΠΑ καρπώνονται τα πιθανά κέρδη από την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Τι θα σήμαινε η ελάφρυνση των κυρώσεων για τις διεθνείς επενδύσεις στη Ρωσία;

Η πιθανότητα χαλάρωσης των κυρώσεων και τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία κάνει ορισμένες δυτικές επιχειρήσεις και επενδυτές να κοιτάζουν τις ευκαιρίες στη Ρωσία — μια αγορά που ουσιαστικά είναι εκτός ορίων για περισσότερα από τρία χρόνια. Πριν τον πόλεμο, επενδυτές κατείχαν περίπου 150 δισ. δολάρια σε ρωσικές μετοχές και κρατικά ομόλογα και τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούσαν βασικό συστατικό των περισσότερων δεικτών αναδυόμενων αγορών. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων στη συνέχεια αποσύρθηκε ή παγιδεύτηκε στη Ρωσία σε τραπεζικούς λογαριασμούς για μη κατοίκους. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αναζητούσαν οι επενδυτές είναι εάν μια ειρηνευτική συμφωνία αποκαθιστά την πρόσβαση σε αυτά τα παγωμένα χρήματα. Οι περισσότεροι έχουν διαγράψει αυτές τις συμμετοχές, επομένως η επαναλειτουργία θα μπορούσε να προσφέρει απροσδόκητα κέρδη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι εγχώριες τιμές των μετοχών και το ρούβλι έχουν αυξηθεί από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές μπορεί να παραμείνουν διστακτικοί σχετικά με την επιστροφή στη Ρωσία. Υπάρχει κίνδυνος φήμης από το να προχωρήσουν πολύ νωρίς για να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με μια χώρα που είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οικονομικό και νομικό κίνδυνο εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις ή αποκατασταθούν αργότερα. «Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα ήταν πολύ προσεκτικοί καθώς πολλοί άνθρωποι έχασαν πολλά χρήματα εκεί», δήλωσε ο Μάλκολμ Ντόσον, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην Global X Management. «Οι ρωσικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν πολλά για να αποδείξουν τον εαυτό τους και να φαίνονται ελκυστικοί, ίσως με τη μορφή μερισματικών αποδόσεων και επαναγοράς μετοχών».

Πώς θα αντιμετώπιζαν οι επενδυτές μια αλλαγή στα καθεστώτα κυρώσεων;

Για να επανέλθει σε πλήρη κλίμακα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να επανενσωματωθούν σε σημαντικούς δείκτες μετοχών και ομολόγων. Πολλοί από τους μεγαλύτερους δείκτες διαχειρίζονται τράπεζες των ΗΠΑ, όπως η JPMorgan, και οι πάροχοι δεικτών τείνουν να συμβουλεύονται τους επενδυτές πριν κάνουν σημαντικές αλλαγές — μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί μερικά χρόνια. Η επανεισαγωγή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν περίπλοκη εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν άρουν τις κυρώσεις τους παράλληλα με τις ΗΠΑ. Εάν προκύψει αυτή η διάσπαση, «είναι απίθανο η Ρωσία να επανέλθει σε παγκόσμιους δείκτες αναφοράς, ακόμη κι αν διατηρούνται από παρόχους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κίραν Κέρτις, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aberdeen group. Η μεγάλη παρουσία των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη «καθιστά δύσκολο για αυτούς να αρχίσουν να αγνοούν την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων», σύμφωνα με τον Κέρτις. Θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βασικά βήματα πριν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εισέλθουν ξανά στο mainstream. Πρώτον, οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν στις ρωσικές τράπεζες για να επιτραπεί στους επενδυτές των ΗΠΑ να αγοράζουν και να πωλούν ρούβλια. Στη συνέχεια, οι δύο μεγάλοι οίκοι συμψηφισμού, η Euroclear και η Clearstream, θα πρέπει να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ξανά τον διακανονισμό συναλλαγών που αφορούν ρωσικούς τίτλους. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο επειδή και οι δύο εδρεύουν στην ΕΕ και πρέπει να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις της Ένωσης. Μια εναλλακτική επιλογή για τους επενδυτές των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η εκκαθάριση των συναλλαγών από το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της Ρωσίας, το οποίο υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version