O ΟΠΕΚ αντέδρασε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος για τέταρτη συνεχόμενη φορά αυτό το μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.
Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα -περίπου 2%- το 2024, φτάνοντας τα 107.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, αφού τα στοιχεία από όλες τις ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και από την Αφρική, δεν ήταν αυτά που αναμένονταν.
Ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης φέτος κατά σχεδόν ένα πέμπτο από τον Ιούλιο, ακολουθώντας την απότομη υποχώρηση των τιμών του αργού. Ωστόσο, οι προοπτικές του οργανισμού παραμένουν σημαντικά πιο αισιόδοξες από ό,τι άλλες προβλέψεις – από τις τράπεζες και τους οίκους συναλλαγών της Wall Street, ακόμη και από την πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco. Είναι περίπου διπλάσιος από τον ρυθμό που προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).
Τα μέλη της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών κρατών δεν εμπιστεύονται τις προβλέψεις της γραμματείας του ΔΟΕ που εδρεύει στη Βιέννη. Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν καθυστερήσει δύο φορές την επανεκκίνηση της παραγωγής που έχει «παγώσει» στα ίδια επίπεδα από το 2022. Μια σειρά από μέτριες μηνιαίες αυξήσεις αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους -αναβλήθηκε από τον Οκτώβριο- και θα επανεξεταστεί σε συνεδρίαση την 1η Δεκεμβρίου.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό έχουν μειωθεί κατά περίπου 18% από τις αρχές Ιουλίου και διαπραγματεύονται κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, καθώς οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα διαταράξουν τις εξαγωγές της περιοχής. Αντ’ αυτού, έχουν επικεντρωθεί στην επιβράδυνση στην Κίνα, όπου η ζήτηση συρρικνώθηκε αρκετούς μήνες στη σειρά, καθώς το Πεκίνο παλεύει με μια σειρά οικονομικών προκλήσεων.
Οι προοπτικές μπορεί να κλονιστούν από την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το επόμενο έτος, ο οποίος έχει απειλήσει να επιβάλει αυστηρούς εμπορικούς δασμούς στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, ο Τραμπ έπληξε τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, σε μια διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και συχνά επέπληττε το καρτέλ για τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του ΟΠΕΚ+ μπορεί να παρηγορηθεί από τη βελτίωση των επιδόσεων ορισμένων μελών που καθυστέρησαν να εφαρμόσουν τις περικοπές της παραγωγής τους.
Το Καζακστάν μείωσε την παραγωγή κατά 292.000 βαρέλια ημερησίως σε 1,29 εκατομμύρια ημερησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει κάνει μια αρχή για τους πρόσθετους περιορισμούς που υποσχέθηκε ως αντιστάθμισμα για την προηγούμενη υπερπαραγωγή.
Το Ιράκ συμμορφώνεται επίσης σταδιακά με την ποσόστωση που συμφωνήθηκε στις αρχές του έτους, ενώ εξακολουθεί να αντλεί πάνω από αυτήν και δεν δείχνει κανένα σημάδι αντιστάθμισης της προηγούμενης παραβίασης των ορίων παραγωγής. Μείωσε την ημερήσια παραγωγή κατά 66.000 βαρέλια στα 4,068 εκατομμύρια βαρέλια τον Οκτώβριο, που εξακολουθεί να είναι λίγο υψηλότερη από τον στόχο των 4 εκατομμυρίων βαρελιών. Η Ρωσία παρέμεινε λίγο πάνω από το συμφωνημένο ανώτατο όριο, όπως προκύπτει από την έκθεση.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο 104 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος. Η ημερήσια ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,5 εκατ. βαρέλια το 2025, δηλαδή 103.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως ο οργανισμός.