Στις υψηλές αυξήσεις μισθών στη Γερμανία ρίχνει -μεταξύ άλλων- το Bloomberg την ευθύνη μίας ενδεχόμενης διατήρησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα, διατηρώντας υψηλά επιτόκια δανεισμό, ακριβό το χρήμα και έτσι “απλησίαστα” τα δάνεια στην ευρωζώνη, μαζί και την Ελλάδα.
Οι ανησυχίες για τους μισθούς στην Ευρωζώνη -και ιδίως στη Γερμανία- κρατούν την ΕΚΤ επιφυλακτική όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με το Bloomberg.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εύρωστη αύξηση των μισθών των εργαζομένων στην ευρωζώνη στις αρχές του έτους (και προπαντός στη Γερμανία) δεν θα συμβάλει πολύ στην “εξημέρωση” των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που σκέφτονται πόσο μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια.
Τα στοιχεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης δείχνουν ότι οι αυξήσεις των διαπραγματευόμενων αμοιβών δεν κατάφεραν να επιβραδυνθούν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο. Ο κίνδυνος είναι οι εταιρείες να μετακυλήσουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, διατηρώντας τον πληθωρισμό πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Βασικός “ένοχος” είναι η Γερμανία, όπου οι συμφωνίες του παρελθόντος – ορισμένες από τις οποίες έχουν βελτιωθεί από εφάπαξ πληρωμές – έχουν οδηγήσει τους μισθούς σε απότομα υψηλότερα επίπεδα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να παρηγορηθούν επαρκώς από τις ενδείξεις συγκράτησης σε άλλες περιοχές της περιοχής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι, ενώ η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο αρχική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει, οι ελπίδες για άλλη μια γρήγορη κίνηση τον επόμενο μήνα απομακρύνονται. Η υπόθεση της επιφυλακτικότητας στηρίζεται στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική επέκταση στο μπλοκ των 20 χωρών – ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο.
«Για την ΕΚΤ, η ισχυρή αύξηση των γερμανικών μισθών θα είναι ένας ακόμη λόγος για να κινηθεί πολύ προσεκτικά με μειώσεις των επιτοκίων – ακόμη και αν η αύξηση των μισθών στις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι πολύ πιο υποτονική», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι (Carsten Brzeski), οικονομολόγος της ING.
Η αύξηση των μισθών πιθανόν επιβραδύνθηκε στο 4,3% σε σχέση με πέρυσι τους πρώτους τρεις μήνες, έναντι 4,5% για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Ενώ δεν ξεπέρασαν το 3,5% στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, έφτασαν το 4,8% στη Γερμανία, ανέφερε.