Aρνητικές συνέπειες βλέπει για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ο γερμανικός τύπος -στην πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών- από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη είναι το κύριο θύμα μιας ριζικής αλλαγής πολιτικής στην Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, επισημαίνοντας πως η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε μια εύθραυστη κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η οικονομία παρουσιάζει κακές επιδόσεις, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, υποφέρει από μια πραγματική κυβερνητική κρίση. Όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας, η γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να εξαρτάται πλήρως από τις ΗΠΑ και είναι το κύριο θύμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών. Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα. Το βέβαιο είναι ότι ο Τραμπ έχει ευνοϊκή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, προσθέτοντας πως θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Κίεβο για να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα.
Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να εισαγάγει έναν γενικό εισαγωγικό δασμό έως 20% και να τιμωρήσει την Κίνα με δασμούς έως 60%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η γεωπολιτική κατάσταση της Ευρώπης είναι μια καταστροφή, κανείς δεν επενδύει εκεί υπό αυτές τις συνθήκες», προειδοποιεί ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ (Kenneth Rogoff): όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει, “η πίεση και η αβεβαιότητα δεν θα μειωθούν”. Σε αυτό προστίθεται «η πολιτική αβεβαιότητα ότι κανείς δεν ξέρει πού θέλει να πάει η Ευρώπη».
Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πρόεδρο που θα έχει μεγάλη δύναμη. Με το τέλος της εποχής Μπάιντεν, ο τελευταίος διατλαντιστής εγκαταλείπει επίσης τον Λευκό Οίκο. «Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό», λέει ο πολιτικός επιστήμονας του Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα.
Το απρόβλεπτο και ο ριζοσπαστισμός είναι το σήμα κατατεθέν του Ντόναλντ Τραμπ. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα έχουν αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική. Όταν ο Τραμπ ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2016, δεν το περίμενε ο ίδιος -και δεν ήταν προετοιμασμένος. «Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», λέει ο Levy. Ο Τραμπ έχει ένα σχέδιο- και είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικό από αυτό που είχε σχεδιάσει για την πρώτη του προεδρία.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια άνετη οικονομική κατάσταση σε σύγκριση με την Ευρώπη και την Κίνα. Δεν αποκλείεται η αμερικανική οικονομία να λάβει περαιτέρω ώθηση από τις σχεδιαζόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι ελπίδες γι’ αυτό και τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού των τελευταίων ετών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025.
Ωστόσο, η φορολογική πολιτική και ο ριζοσπαστικός προστατευτισμός του Τραμπ κρύβουν επίσης σημαντικούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία. Οι φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το εθνικό χρέος έως και στο 150% του ΑΕΠ. Και η εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών δεν είναι απεριόριστη, ειδικά στην περίπτωση που επηρεαστούν οι πολιτικοί θεσμοί της χώρας υπό τη δεύτερη θητεία του Τραμπ.