Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κινδυνεύει να διχαστεί από την οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και να μπει σε έναν ταυτόχρονο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα συνεχίσει να προστατεύει πολύ έντονα την αγορά, με κίνδυνο να διαλύσει τις αλυσίδες αξίας μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών», δήλωσε σήμερα (13.11.2024) ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε πάνελ για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. «Είναι σαφές ότι εισερχόμαστε σε έναν κόσμο δασμολογικών πολέμων».
Ο Τραμπ έχει διατυπώσει την ιδέα της επιβολής δασμών 10% έως 20% σε όλα τα αγαθά που προέρχονται από το εξωτερικό, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις βιομηχανίες και τις χώρες της Ευρώπης που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως τα αυτοκίνητα και τα χημικά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις πράσινες επιδοτήσεις που προσέφερε η κυβέρνηση Μπάιντεν, τις εισφορές χάλυβα και αλουμινίου και μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Boeing και της Airbus.
Κάτι τέτοιο θα ερχόταν ταυτόχρονα με την κορύφωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας που επιδεινώθηκαν από μια έρευνα κατά των επιδοτήσεων που ξεκίνησε η ΕΕ με την προτροπή της Γαλλίας σε ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής. Η Κίνα απάντησε με δασμούς στα ευρωπαϊκά κονιάκ, γεγονός που επηρεάζει ιδιαίτερα το γαλλικό προϊόν.
Μιλώντας μαζί με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Μακρόν δήλωσε: «Ένα από τα σημεία που έθεσε ο Μάριο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μένα, είναι επίσης να γνωρίζουμε πώς θα εμπλακούμε στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, διότι ένα από τα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν είναι ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δασμοί για όλους».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να «αναγκάσει τους Ευρωπαίους να διαχωριστούν από τους Κινέζους πιο γρήγορα» βάζοντας «πολύ ισχυρούς δασμούς στην Κίνα», αλλά λέγοντας στους Ευρωπαίους «αν είστε πολύ αυτάρεσκοι, θα βάλουμε σε εσάς τους δασμούς».
Ήδη, οι δασμοί της ΕΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες της να επικρίνουν έντονα την κίνηση αυτή.
«Και τότε είναι που θα υπάρξει κίνδυνος διχασμού μεταξύ των Ευρωπαίων, ανάλογα με τα κλαδικά συμφέροντα και των διαφόρων χωρών, ορισμένες από τις οποίες είναι πολύ εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά», πρόσθεσε ο Μακρόν, «ενώ άλλες που εξαρτώνται περισσότερο από την αμερικανική αγορά θα υποκύψουν πιο γρήγορα στην πίεση που μπορεί να τους ασκήσει η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση».