Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Ρωσία – Κίνα: Δεσμεύονται για κοινό αγώνα κατά της «ανάσχεσης» των ΗΠΑ

Ρωσία – Κίνα: Δεσμεύονται για κοινό αγώνα κατά της «ανάσχεσης» των ΗΠΑ

Τη συνεργασία τους κατά της «ανάσχεσης» των χωρών τους από τις ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να εντείνουν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς προειδοποίησαν για την αυξανόμενη πυρηνική ένταση μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Ο Πούτιν και ο Σι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν πυραυλικά συστήματα σε όλο τον κόσμο που «αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και της Κίνας», σε κοινή δήλωσή τους μετά από συνομιλίες διάρκειας άνω των δύο ωρών στο Πεκίνο την Πέμπτη (16.5.2024). Συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό, μεταξύ των στρατιωτικών τους, ενάντια σε αυτό που αποκάλεσαν «καταστροφική και εχθρική πορεία» της Ουάσινγκτον.

Οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν, επίσης, για «αυξημένους στρατηγικούς κινδύνους» από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων. Κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να παραβιάσουν τη στρατηγική πυρηνική ισορροπία για να αποκτήσουν «αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα».

Ο Πούτιν βρίσκεται στην Κίνα για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα για πέμπτη προεδρική θητεία, υποδηλώνοντας τη σημασία της σχέσης με τον Σι που επιτρέπει στη Μόσχα να αντισταθεί στις πρωτοφανείς κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες δήλωσαν ότι «η αποτροπή της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων είναι το καθήκον προτεραιότητας», αλλά καυτηρίασαν τα πυρηνικά κράτη που «καταπατούν τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου» επεκτείνοντας στρατιωτικές συμμαχίες κοντά στα σύνορά τους, μια σπόντα κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και των προσπαθειών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να σφυρηλατήσουν εταιρικές σχέσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού για να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία ως καλός γείτονας, φίλος και εταίρος με αμοιβαία εμπιστοσύνη», μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας China Central Television μετά τη συνάντηση του ζεύγους. Η Κίνα ήταν έτοιμη «να εδραιώσει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν περιέγραψε τη συνεργασία των εθνών ως «έναν από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή», σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε σε λογαριασμό του Κρεμλίνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δύο ηγέτες κήρυξαν μια «φιλία χωρίς όρια» μόλις λίγες εβδομάδες πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές από τότε που ο Σι ανέβηκε στην εξουσία το 2012.

Με κινητήρια δύναμη τις ρωσικές πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις αγορές ηλεκτρονικών ειδών, βιομηχανικού εξοπλισμού και αυτοκινήτων, το εμπόριο της Μόσχας με την Κίνα έφθασε το 2023 το ρεκόρ των 240 δισ. δολαρίων.

Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω αυξανόμενων απειλών των ΗΠΑ για αντίποινα.

Ο Πούτιν θέλει με την επίσκεψη να διασφαλίσει ότι η οικονομική και διπλωματική υποστήριξη που παρέχει η Κίνα μετά την επίθεση στην Ουκρανία παραμένει άθικτη.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Κίνα για το εμπόριο με τη Ρωσία, απειλώντας να επιβάλουν κυρώσεις σε τράπεζες που στηρίζουν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Καθώς καθόταν δίπλα στον Σι σε μια τελετή αργότερα την Πέμπτη για την υπογραφή συμφωνιών για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς που κυμαίνονται από την ενέργεια και τις στρατιωτικές ασκήσεις έως την τεχνητή νοημοσύνη και την εξερεύνηση του διαστήματος, ο Πούτιν σημείωσε ότι το 90% του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας διακανονίζεται σε γουάν και ρούβλια.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πούμε ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις μας προστατεύονται αποτελεσματικά από την επιρροή τρίτων χωρών», είπε, σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ και στον κυρίαρχο ρόλο του δολαρίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν να ενισχύσουν τους τραπεζικούς δεσμούς και να αυξήσουν τη χρήση των εθνικών συστημάτων πληρωμών. Λεπτομέρειες των συμφωνιών αυτών και εκείνων που υπογράφηκαν πριν από τις κάμερες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο Σι έριξε επίσης ένα συγκεκαλυμμένο χτύπημα στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η μονομερής ηγεμονία, η αντιπαράθεση και η πολιτική ισχύος απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια όλων των χωρών». Επανέλαβε τη θέση του έθνους του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «η πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση είναι η σωστή κατεύθυνση».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις