Τρίτη, 23 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ρωσία: Θα προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της κατάσχεσης των περιουσιακών της στοιχείων

Ρωσία: Θα προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της κατάσχεσης των περιουσιακών της στοιχείων

Την αξιοποίηση των τόκων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας από την ΕΕ για χρηματοδότηση της στρατιωτικής στην Ουκρανία σχολίασε το Κρεμλίνο, αποκαλώντας την «κλοπή», ενώ ανέφερε ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε εμπλέκεται στην απόφαση.

Συγκεκριμένα, χθες (22.7.2024) ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η πρώτη δόση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,4 δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί από τις αποδόσεις δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα καταβληθεί στις αρχές Αυγούστου.

«Τέτοιες ληστρικές ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς απάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τα χρήματα αυτά όχι μόνο έχουν ουσιαστικά κλαπεί, αλλά και θα δαπανηθούν για την αγορά όπλων».

«Αναμφίβολα, θα μελετήσουμε ενδεχόμενη ποινική δίωξη εκείνων των ανθρώπων που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή αυτών, επειδή πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, δεσμεύοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων στη Δύση.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν τους τόκους από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία –κυρίως ομόλογα και άλλου είδους χρεόγραφα στα οποία έχει επενδύσει η ρωσική κεντρική τράπεζα– και τους τοποθετούν σε ένα ταμείο της ΕΕ που θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει πως η Δύση έχει εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο, όπως τον αποκαλεί, εναντίον της Ρωσίας, όμως διαφημίζει τόσο την αντοχή της ρωσικής οικονομίας, που αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,6% πέρυσι, όσο και την αποτυχία των κυρώσεων που δεν κατάφεραν να σταματήσουν το ρωσικό εμπόριο.

Το Κρεμλίνο έχει πει κατ΄ επανάληψη πως οποιαδήποτε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα αντιβαίνει στις αρχές των ελεύθερων αγορών τις οποίες διακηρύσσει η Δύση και πως θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο και το ευρώ ενώ θα αποθαρρύνει παγκόσμιες επενδύσεις και θα υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις δυτικές κεντρικές τράπεζες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα θα δώσει σκληρή απάντηση στη χρήση από την Ευρώπη οιωνδήποτε εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις