Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Σε υψηλό διετίας τα στοιχήματα για άνοδο της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε υψηλό διετίας τα στοιχήματα για άνοδο της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σημαντική αύξηση παρατηρείται τελευταία στα στοιχήματα που βάζουν οι έμποροι και τα επενδυτικά ταμεία σχετικά με το που θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Financial Times, οι σχετικές θέσεις στο Intercontinental Exchange για άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί στις 96,4 TWh που αντιστοιχούν σε ποσά 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των θετικών θέσεων από το Φεβρουάριο του 2022, όταν δηλαδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η στάση των εμπόρων προεξοφλεί μια πιο σφιχτή αγορά από ότι ίσως ανέμεναν πολλοί για το υπόλοιπο του φετινού έτους. Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν διακοπές σε εξαγωγικές μονάδες LNG των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και η κόντρα του Ισραήλ με το Ιράν έχουν εντείνει σημαντικά τον γεωπολιτικό κίνδυνο και το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης για τα πλοία που μεταφέρουν το εν λόγω καύσιμο.

Προς το παρόν η τιμή του συμβολαίου αναφοράς TTF είναι σχετικά σταθερή κοντά στα 30 ευρώ/MWh, αν και τα προθεσμιακά δείχνουν άνοδο κοντά στα 37 ευρώ για τον επόμενο χειμώνα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ε.Ε. βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και εκτιμάται ότι θα αναπληρωθούν πλήρως μέχρι το φθινόπωρο. Εντούτοις, οι εν λόγω αποθήκες μπορούν να καλύψουν μόνο περί το 30% της χειμερινής ζήτησης της ηπείρου, με το υπόλοιπο να βασίζεται στην ομαλή τροφοδοσία μήνα με το μήνα.

Φέτος έχει σημειωθεί και μια άνοδος στη ζήτηση για φυσικό αέριο, η οποία με τη σειρά της στηρίζει τις τιμές σε ένα βαθμό. Μετά από δύο χρόνια ραγδαίας πτώσης της κατανάλωσης, βιομηχανίες, επιχειρήσεις και οικιακοί καταναλωτές χρησιμοποιούν και πάλι αέριο ορμώμενοι από τις μειωμένες τιμές του.

Τέλος, η αγορά έχει λάβει υπόψη τη διακοπή των τελευταίων προμηθειών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στα τέλη του 2024, όταν και θα λήξει το συμβόλαιο που έχει η Ουκρανία με τη Μόσχα για μετακόμιση μέσω του εδάφους της προς την Ευρώπη.

Η ΕΕ επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή και ένα πακέτο κυρώσεων για το ρωσικό LNG που μεταφέρεται δια της θαλάσσης και που προς το παρόν είναι άγνωστο κατά πόσο θα επηρεάσει την αγορά.
Αυτοί είναι οι λόγοι που οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη επέκτειναν για ένα ακόμη έτος τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ώστε να έχουν στα χέρια τους μια εργαλειοθήκη σε περίπτωση που τους χρειαστεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις