Site icon NewsIT

Σεντένο (ΕΚΤ): «Εύκολη» η απόφαση για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

23.08.2024 | 20:10
Σεντένο (ΕΚΤ): «Εύκολη» η απόφαση για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

FILE PHOTO: A view shows the board of the European Central Bank (ECB) building, on the day of the monthly news conference following the ECB's monetary policy meeting in Frankfurt, Germany, September 14, 2023. REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

Εύκολη χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το αν θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντένο.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε πως η πιο πιθανή κίνηση σε όρους νομισματικής πολιτικής είναι η συνέχεια της μείωσης των επιτοκίων, μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο του συμποσίου του Τζάκσον Χολ.

«Ο Σεπτέμβριος είναι εύκολος», και προσέθεσε πως «τον Οκτώβριο θα έχουμε μια χαλαρή συνάντηση. Θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένων. Αλλά όχι από τις τιμές των στοιχείων, αλλά από την τροχιά τους. Δεν κοιτάμε τις τιμές, κοιτάμε τις τάσεις».

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσουν εάν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί αρκετά ώστε να επιτρέψει μια δεύτερη μείωση επιτοκίων μετά την αρχική του Ιουνίου.

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, με τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες να μένει σταθερός, αλλά τα νέα δεδομένα την Πέμπτη έδειξαν σημαντική επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο – κάτι στο οποίο η ΕΚΤ επικεντρώνεται πολύ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version