Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Σεντένο (ΕΚΤ) για επιτόκια: Είμαστε ανοιχτοί σε νέες μειώσεις αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί

Σεντένο (ΕΚΤ) για επιτόκια: Είμαστε ανοιχτοί σε νέες μειώσεις αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί

Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να μειώσει και άλλο τα επιτόκια, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται, εξέφρασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάριο Σεντένο.

Ο Σεντένο επεσήμανε πως «τα επιτόκια θα μειωθούν κι άλλο» αν ο πληθωρισμός το επιτρέψει, κάτι το οποίο μέχρι τώρα φαίνεται να συμβαίνει. 

Η ΕΚΤ πάντως δεν βιάζεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, ανησυχώντας ότι η ραγδαία αύξηση των μισθών θα μπορούσε να απομακρύνει τον πληθωρισμό από τον στόχο του 2%. Μετά την προηγούμενη μείωση, οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται πλέον για τον Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται μια νέα δέσμη τριμηνιαίων προβλέψεων.

Ο Σεντένο πάντως προέβλεψε πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στην εξαιρετικά χαλαρή πολιτική που υπήρχε για χρόνια πριν από την εκτόξευσε του πληθωρισμού.

«Ιδανικά, τα επιτόκια δεν θα επιστρέψουν στο μηδέν», προανήγγειλε, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ κακό σημάδι».

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος ανέφερε πως το ευνοϊκό σενάριο θα ήταν «τα επιτόκια να πλησιάσουν το 2%», κάτι που θα ήταν «το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πλαίσιο που θα έφερνε μεγαλύτερη σταθερότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία».

 

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις