Διεθνή

Σι Τζινπίνγκ: Οι πόρτες της Κίνας «θα ανοίγουν ολοένα πιο διάπλατα» για ξένους επενδυτές

Το ελεύθερο εμπόριο και η πολυμερής συνεργασία αντιμετωπίζουν «σοβαρές προκλήσεις», ανέφερε ο κινέζος πρόεδρος

Οι «πόρτες» της Κίνας «θα συνεχίσουν να ανοίγουν διάπλατα» για ξένους επενδυτές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στην συνάντηση που είχε σήμερα (28.3.2025) με επικεφαλής μεγάλων ξένων εταιρειών.

«Η Κίνα έχει κάνει τη σθεναρή δέσμευση να συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και να ανοίξει» την οικονομία της κι οι πύλες της «θα ανοίγουν ολοένα πιο διάπλατα», σημείωσε ο κ. Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με παρόντες, μεταξύ άλλων, τους επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων Bridgewater, του ομίλου Samsung, της Saudi ARAMCO κ.λπ..

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κίνας έκρινε πως το ελεύθερο εμπόριο και η πολυμερής συνεργασία αντιμετωπίζουν «σοβαρές προκλήσεις», τονίζοντας ότι οι «μονομερείς προσεγγίσεις και ο προστατευτισμός εντείνονται».

Ο ασιατικός κολοσσός προσπαθεί να προσελκύσει ξένες εταιρείες, καθώς είναι βασικός στόχος του εμπορικού πολέμου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που επέβαλε επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα του.

Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μετατρέψει τους τελωνειακούς δασμούς σε ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής του, της κοινωνικής πολιτικής του, αλλά και της διπλωματικής προσέγγισής του.

Η Κίνα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ (295,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου).

Το Πεκίνο «έχει δεσμευτεί σε ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, επιτάχυνση του μετασχηματισμού της, πράσινου, ψηφιακού και έξυπνου, και διαθέτει ισχυρό δυναμικό υποστήριξης της βιομηχανίας», είπε ο κ. Σι.

Οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα «μπορούν να αναπτύξουν τα ατού και τις δυνατότητές τους αποκτώντας πλεονέκτημα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ακόμη ο κινέζος πρόεδρος.

O Σι δήλωσε σε περισσότερους από 40 ηγέτες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της χρηματοδότησης, της μεταποίησης και της τεχνολογίας ότι η Κίνα καλωσορίζει τις επενδύσεις τους. Αναγνώρισε επίσης πώς γεωπολιτικοί παράγοντες – τους οποίους αποκάλεσε «περισπασμούς» – έχουν επηρεάσει την ικανότητά τους να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με τη χώρα του τα τελευταία χρόνια.

«Παρέχουμε ένα διαφανές, σταθερό και προβλέψιμο πολιτικό περιβάλλον», δήλωσε ο Σι στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, προβάλλοντας τη χώρα ως “αγαπημένο προορισμό” για τους ξένους επενδυτές. «Το να αγκαλιάζετε την Κίνα σημαίνει να αγκαλιάζετε ευκαιρίες», δήλωσε.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την περσινή εκδήλωση, όταν ο Σι συναντήθηκε με περίπου 20 κυρίως αμερικανικούς επιχειρηματίες για να τονώσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σε αντίθεση με το 2024, κάλεσε επίσης τους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου έκανε τις τελικές παρατηρήσεις.

Στην ομιλία του, ο Σι δήλωσε ότι οι τριβές στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και κάλεσε τις εταιρείες να συνεργαστούν με την Κίνα για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης, ασκώντας συγκεκαλυμμένη κριτική στις εμπορικές ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ.

Σι Τζιμπίνγκ: «Σβήνοντας μια άλλη λάμπα δεν θα κάνεις τη δική σου λάμψη πιο φωτεινή»

«Σβήνοντας μια άλλη λάμπα δεν θα κάνεις τη δική σου λάμψη πιο φωτεινή, μπλοκάροντας το δρόμο ενός άλλου και εσύ θα μπλοκάρεις τελικά το δικό σου», είπε ο Σι, καλώντας τις εταιρείες να βοηθήσουν στη διατήρηση σταθερών βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων.

Οι παρευρισκόμενοι εκπροσωπούν εταιρείες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα και ορισμένοι μοιράστηκαν απόψεις τις οποίες ο Σι δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα «μελετήσει και θα εξετάσει». Κινέζοι αξιωματούχοι που εποπτεύουν την οικονομία, τα οικονομικά, το εμπόριο και την εθνική ανάπτυξη συμμετείχαν στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει ο Σι στην εκδήλωση.

Η επιβράδυνση της οικονομικής επέκτασης και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν πλήξει την ελκυστικότητα των επενδύσεων στο ασιατικό έθνος, με τις εισερχόμενες επενδύσεις να πέφτουν πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών.

Περισσότεροι αντίξοοι άνεμοι μπορεί να έρθουν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg, όταν οι ΗΠΑ πρόκειται να ολοκληρώσουν την επανεξέταση της συμμόρφωσης του Πεκίνου με την εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης που συνήφθη κατά την πρώτη θητεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να επιβάλουν αμοιβαίους δασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε την περασμένη Κυριακή (23.3.25) ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για «κραδασμούς που ξεπερνούν τις προσδοκίες», καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει ως φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης περίπου 5% φέτος. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα χρειαστεί να εξαπολύσει τρισεκατομμύρια γουάν σε κίνητρα για να πετύχει τον στόχο αυτό, αν οι δασμοί εκτιναχθούν.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Κομισιόν: Πρόταση για χρήση των κονδυλίων ΕΣΠΑ για επενδύσεις στην άμυνα και στην ασφάλεια
Οι σημερινές τροποποιήσεις της πολιτικής συνοχής, που προτείνονται στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης του 2025, θα συζητηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο
European Union flags