Διεθνή

Στο ρελαντί τα 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία από τους Ευρωπαίους ενώ σχεδιάζουν 40 φορές περισσότερα για τη δική τους άμυνα

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Αν και σήμερα (4.3.2025), η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ευρωπαϊκό πακέτο 800 δισ. ευρώ για την στήριξη της άμυνας, θεωρείται μάλλον απίθανο να συμφωνήσει η ΕΕ να δώσει …20 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Η πρόταση της φον ντερ Λάιεν θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 6 Μαρτίου, αν και είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε ένα προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν αναφέρεται σε λεπτομερή πρωτοβουλία και αντ’ αυτού απλώς «απαιτείται επείγουσα ενίσχυση των προσπαθειών».

Οι ηγέτες αναμένεται να αξιολογήσουν τις προτιμώμενες ιδέες τους και να δώσουν εντολή στην Επιτροπή, η οποία είναι το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, να εργαστεί περαιτέρω πάνω σε αυτές πριν υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις ήδη από την επόμενη συνάντησή τους στις 21-22 Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, αντιμετωπίζουν δύσκολες δημοσιονομικές καταστάσεις και δεν έχουν μεγάλη δημοσιονομική ικανότητα να αυξήσουν δραματικά το δανεισμό, αναφέρει το Bloomberg.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Μπέσεντ (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ασήμαντο το χρηματιστηριακό sell off εξαιτίας των δασμών – «Δεν είμαστε εστιασμένοι στη Wall Street»
«Η Wall Street τα πάει περίφημα, μπορεί να συνεχίσει να τα πηγαίνει περίφημα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί στις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ
Ο Σκοτ Μπέσεντ