Στον αέρα βρίσκονται ταυτόχρονα οι κρατικοί προϋπολογισμοί -μαζί και οι κυβερνήσεις- των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ένα σχεδόν μήνα πριν αναλάβει ο Τραμπ την εξουσία στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα «στριμώξει» οικονομικά – δημοσιονομικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι ενώ ο Τραμπ έχει προαναγγείλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα (κάτι που θα πλήξει την παραγωγή των γιγάντων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και άρα τα έσοδα του κράτους από αυτούς) και, παράλληλα, πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών τους (για το ΝΑΤΟ, την Ουκρανία, κλπ.), η Γαλλία και η Γερμανία, όχι μόνο δεν μπορούν να καταρτίσουν προϋπολογισμό για το 2025, αλλά δεν έχουν ουσιαστικά κυβερνήσεις για να κάνουν κάτι τέτοιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χθες, Δευτέρα (2.12.2024) η κεντρο – δεξιά κυβέρνηση Μπαρνιέ (Γαλλία) απέτυχε να περάσει από τη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025, προσφεύγοντας σε ειδική ρήτρα, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση μομφής, η οποία εφόσον περάσει (κάτι που είναι το πιο πιθανό σενάριο), η χώρα θα βρεθεί σε ακυβερνησία.
Συνεπώς, η Γαλλία θα έχει μεν προϋπολογισμό, αλλά θα ψάχνει για…κυβέρνηση να τον εφαρμόσει και εφόσον προκύψει αυτή η κυβέρνηση (είτε μέσω μίας νέας πολιτικής συμφωνίας στη βάση της υπάρχουσας σύνθεσης της γαλλικής βουλής, είτε μέσω νέας προσφυγής σε πρόωρες κάλπες στα… μέσα του 2025!), θα πρέπει προφανώς να τον αλλάξει…
Λιγότερο από ένα μήνα πριν, στις 6 Νοεμβρίου 2024, απολύθηκε ο Φιλελεύθερος Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Λίντνερ από το Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Σολτς, διαλύθηκε ο τρικομματικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι), η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές το Φεβρουάριο και έως τότε δεν έχει προϋπολογισμό για το 2025.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως έχει παραδεχθεί ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του CDU και πιθανότερος -βάσει των δημοσκοπήσεων- επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, η νέα -συμμαχική καθώς φαίνεται- κυβέρνηση δεν θα έχει συγκροτηθεί πριν τα τέλη της ερχόμενης άνοιξης – αρχές καλοκαιριού του 2025!
Με άλλα λόγια, όλες οι ενδείξεις στο Παρίσι και το Βερολίνο φανερώνουν όχι μόνο δεν έχουν προϋπολογισμό για το 2025, αλλά δεν πρόκειται να έχουν ακόμα και μέχρι τα μέσα του 2025.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο, το «μείγμα» του προϋπολογισμού τον οποίο θα καταρτίσουν, καθώς αυτό θα καθοριστεί από τις δυνάμεις οι οποίες θα συγκροτήσουν τις επόμενες κυβερνήσεις στο Παρίσι και το Βερολίνο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το καυτό οικονομικό πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζει τόσο το Παρίσι, όσο και το Βερολίνο -αν και με διαφορετική ένταση- είναι το ζήτημα του δημοσίου χρέους:
Το Παρίσι ή για την ακρίβεια οι δυνάμεις γύρω από το κόμμα του προέδρου της χώρας, Μακρόν και τους Ρεπουμπλικανούς (στους οποίους ανήκει ο Μπαρνιέ) παλεύει όσο μπορεί να μην το αυξήσει καθώς -όπως ήδη δείχνουν οι εκτιναχθείσες αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων- κάτι τέτοιο θα πλήξει βάναυσα την αξιοπιστία της χώρας να πληρώνει το γιγάντιο χρέος της.
Το Βερολίνο ή για την ακρίβεια το SPD του Σολτς ζητά ρητά την αναστολή του φρένου χρέους, δηλαδή την αύξηση του δημοσίου δανεισμού της χώρας -κάτι που φαίνεται να μπορεί να κάνει χωρίς να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της Γερμανίας απέναντι στις αγορές- προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη βαλτωμένη οικονομία της. Παράλληλα, ο Σολτς προτείνει τη σύσταση ενός «Ταμείου για τη Γερμανία» ύψους 100 δισ. ευρώ με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Από την άλλη πλευρά, ο προπορευόμενος στις δημοσκοπήσεις, Μερτς (CDU) έχει παρόμοιες -όπως εκείνη για το «Ταμείο» του Σολτς- προσεγγίσεις, δεν αποκλείει μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, αλλά προτάσσει τη μεταρρύθμιση των δημοσίων δαπανών, κάτι που δεν αρέσει φυσικά στο SPD, ειδικά καθώς βλέπει να αυξάνεται το πλήθος των ανακοινώσεων των γερμανικών βιομηχανικών κολοσσών περί απολύσεων.