Site icon NewsIT
10:15 | 02.10.24

Σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ: Τι θα σημάνουν ενδεχόμενες επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους

Σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ: Τι θα σημάνουν ενδεχόμενες επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους
Χάρης Αποσπόρης

Η νέα πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία στις ενεργειακές αγορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη τον Απρίλιο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό, όπως ότι συμβαίνει εν μέσω διευρυμένων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή που περιλαμβάνουν χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στο Λίβανο, αλλά και μετά τον αποκεφαλισμό μεγάλου μέρους της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Ακόμη πιο σημαντικό, το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι στα όποια αντίποινα προχωρήσει κατά του ίδιου του Ιράν δεν αποκλείει πλέον το πλήγμα ενεργειακών στόχων, όπως εγκαταστάσεις πετρελαίου, αλλά και των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Όπως είναι φυσικό, το ίδιο ισχύει και αντίστροφα για το ίδιο το Ισραήλ.

Το SP Global εκτιμά ότι 287.000 βαρέλια/ημέρα σε δυναμικότητα διύλισης εντός του Ισραήλ απειλείται θεωρητικά από τους ιρανικούς πυραύλους, όπως και οι πλατφόρμες φυσικού αερίου που διαθέτει στα ανοικτά της Μεσογείου. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες η Χεζμπολάχ επιχείρησε να πλήξει ανεπιτυχώς με drone την πλατφόρμα στο κοίτασμα Ταμάρ, όπως είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν.

Στην περίπτωση του Ιράν τα πράγματα είναι πολύ πιο κρίσιμα στη διεθνή τους διάσταση, αφού μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων. Η χώρα παρήγαγε 3,18 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Αύγουστο και εξάγει περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια. Επίσης, το Ιράν παράγει γύρω περίπου 260 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου με εξαγωγές 18 δισ. κ.μ. με προορισμό χώρες όπως η Τουρκία.

Η λογική λέει ότι θα επικρατήσουν πιο ψύχραιμες φωνές και το Ισραήλ δεν θα κάνει το λάθος να πλήξει ενεργειακούς στόχους στο Ιράν. Άλλωστε οι σύμμαχοί του, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα ήθελαν επ’ ουδενί να δουν τις τιμές του μαύρου χρυσού να εκτινάσσονται, ιδίως λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Όμως, η κοινή λογική δεν είναι μια έννοια που ταιριάζει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, άρα η αγορά δικαιολογημένα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Οποιαδήποτε διαταραχή στην παραγωγή και προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε πολύ πιο ραγδαία άνοδο των τιμών από αυτή που είδαμε χθες (1.20.2024).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version