Διεθνή

Συνεχίζονται οι ροές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Κουρσκ – Ανήσυχη η αγορά για τις προμήθειες

Συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας όσον αφορά τα ενεργειακά. Άλλωστε, πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα δίπλα από αγωγούς φυσικού αερίου που συνεχίζουν να λειτουργούν ακατάπαυστα εδώ και δύο χρόνια επειδή η ροή τους συμφέρει και τις δύο πλευρές;

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν υπογράψει συμβόλαιο μεταφοράς του ρωσικού αερίου μέσα από το έδαφος της δεύτερης προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμα και σήμερα που η ΕΕ έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών προμηθειών της, εξακολουθεί να εισάγει σημαντικές ποσότητες από τη συγκεκριμένη οδό, οι οποίες είναι σημαντικές για χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική επαρχία Κουρσκ, μαίνονται μάχες για τον έλεγχο της πόλης Σούντζα, όπου βρίσκεται μεγάλος σταθμός φυσικού αερίου λίγο πριν τα σύνορα. Σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του, τότε η Ευρώπη θα χάσει τις μισές από τις προμήθειες ρωσικού αερίου που της έχουν απομείνει.

Αυτός είναι ο λόγος που η τιμή του συμβολαίου TTF αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και έφτασε κοντά στα 40 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο που συνιστά υψηλό για το 2024.

Η τελευταία ενημέρωση χθες (7.8.2024) από τη Gazprom ήταν ότι οι ροές συνεχίζονται ομαλά παρά το χαοτικό κλίμα στην περιοχή. Πάντως, η αγορά έχει ανησυχήσει πολύ από αυτή την εξέλιξη διότι έρχεται λίγους μήνες πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Προς το παρόν η Ευρώπη έχει γεμάτες αποθήκες αερίου και καλό εφοδιασμό με LNG, άρα μπορεί να αντεπεξέλθει. Εντούτοις, θα χρειαστεί να πληρώσει πιο ακριβά και τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν λάβει κανείς υπόψη και τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Κατ’ επέκταση, το premium στις τιμές του φυσικού αερίου δείχνει να εντείνεται, γεγονός που θα επηρεάσει τους απανταχού καταναλωτές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα προμηθεύεται ρωσικό αέριο από τον αγωγό Turk Stream, άρα δεν επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση σε όρους ποσοτήτων. 

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα