Διεθνή

Τεράστιες καταστροφές στα διυλιστήρια – Απειλούνται οι αγωγοί αερίου από εκατέρωθεν βολές Ρωσίας και Ουκρανίας

Παραγωγή προϊόντων πετρελαίου συνολικού ύψους 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα απειλείται στη Ρωσία από τα drones που στέλνει η Ουκρανία.

Ήδη μέχρι στιγμής η παραγωγή πετρελαίου των διυλιστηρίων της Ρωσίας έχει μειωθεί κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα ως αποτέλεσμα των συνεχών επιθέσεων.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δυναμικότητα ύψους έως 1 εκατ. βαρελιών έχει ήδη υποστεί ζημιές και θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το βεληνεκές των ουκρανικών drones είναι γύρω στα 1.000 χμ εντός του ρωσικού εδάφους, γεγονός που βάζει στο στόχαστρο δεκάδες εγκαταστάσεις με ότι συνεπάγεται αυτό για την ομαλή τροφοδοσία της Ρωσίας με καύσιμα και τα υπόλοιπα πετρελαϊκά προϊόντα.

Η Ρωσία δεν έχει βρει τον τρόπο μέχρι στιγμής να αμυνθεί ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να καλυφθούν με αντίμετρα τόσο μεγάλες εκτάσεις σε αντίθεση με το μέτωπο στην Ουκρανία, όπου η κλίμακα είναι πολύ μικρότερη.

Με έμμεσο τρόπο η κατάσταση στη Ρωσία επηρεάζει και τη διεθνή αγορά καυσίμων, τη στιγμή που η χώρα έχει περιορίσει τις εξαγωγές και έχει αυξήσει τις εισαγωγές για να ανταπεξέλθει.

Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανές επιθέσεις σε δυτικές υποδομές

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει στα μέλη του να λάβουν τα μέτρα τους απέναντι σε πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις ή κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε ενεργειακές υποδομές, όπως αγωγούς φυσικού αερίου, τερματικά ή ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Άλλωστε, έχουμε ήδη το προηγούμενο των επιθέσεων κατά του αγωγού Nord Stream και του BalticConnector στη Βόρεια Θάλασσα, για τις οποίες δεν καταδείχτηκαν ποτέ οι ένοχοι από τις έρευνες που πραγματοποίησαν οι αρχές.

Ένας νέος πιθανός στόχος για το μέλλον σε ότι αφορά τη Ρωσία είναι οι αποθήκες φυσικού αερίου και οι αγωγοί της Ουκρανίας. Μέχρι σήμερα η Μόσχα απέφυγε να τις στοχεύσει, καθώς έχει συμβόλαιο διαμετακόμισης του αερίου της προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Στα τέλη του 2024 το συμβόλαιο αυτό λήγει, άρα η Ρωσία δεν θα έχει πλέον οικονομικό κίνητρο να διατηρήσει ανέπαφες τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει πλήξει σφοδρά το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ουκρανίας και δεν αποκλείεται το επόμενο έτος να επεκτείνει τις επιθέσεις της και στο αέριο.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον για τις ενεργειακές υποδομές στην Ευρώπη.

Ελλιπής προστασία από κυβερνοεπιθέσεις

Έμπειρο στέλεχος του χώρου της κυβερνοασφάλειας δήλωσε στο newsit ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ευάλωτες. Ελέγχονται και προστατεύονται από ένα μείγμα που αποτελείται από παλαιότερα αναλογικά συστήματα, σύγχρονα αλλά ελλιπή ψηφιακά συστήματα και μονάχα σε ένα βαθμό από στιβαρή προστασία.

Μέχρι πρότινος οι απανταχού εταιρείες ενέργειας ήταν ήσυχες διότι οι υποδομές τους δεν συνιστούσαν τους πιο υποσχόμενους στόχους για τους hackers με στόχο οικονομικές απολαβές. Υπήρχαν περιστατικά μια στο τόσο, αλλά όχι εκτεταμένα.
Αυτό άλλαξε, όμως, πλέον καθώς στο παιχνίδι έχουν μπει κρατικοί δρώντες που έχουν άλλα κίνητρα.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα