Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για «πάγωμα» της βοήθειας των ΗΠΑ προς το εξωτερικό για 90 ημέρες, εφόσον συμπεριλάβει και την Ουκρανία, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της, καθώς σε αυτή βασίστηκε η απόπειρα να μείνει η χώρα όρθια και να ανοικοδομηθεί εν μέσω του πολέμου.
Εμπειρογνώμονες δηλώνουν στην εφημερίδα Kyiv Independent ότι η κίνηση του Τραμπ δεν αφορά τα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω των οποίων οι ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά σε άλλους διαύλους χρηματοδότησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αρτούρ Κολδομάσοφ, Ουκρανός εμπειρογνώμονας σε θέματα πολιτικής των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η εντολή αποσκοπεί στη λήψη ορισμένων μέτρων, αλλά δεν μπορεί να παρακάμψει τους υφιστάμενους νομοθετικούς μηχανισμούς ή διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Τραμπ μπορεί να παγώσει τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που διεξάγονται από διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στήριξη των προσφύγων, προγράμματα ανάπτυξης κ.λπ.
«Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης απόφασης, είναι αρκετά δύσκολο να φανταστούμε την εφαρμογή αυτής της ιδέας, καθώς τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για τις πρωτοβουλίες αυτές έχουν ήδη διανεμηθεί και ο επόμενος προϋπολογισμός θα εγκριθεί τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Κολδομάσοφ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιοι τομείς πλήττονται
Αλλά η εντολή μπορεί να εφαρμοστεί σε προγράμματα οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), πρόσθεσε.
Από την έναρξη του πολέμου, η USAID έχει παράσχει στην Ουκρανία 2,6 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, 5 δισ. δολάρια σε αναπτυξιακή βοήθεια και περισσότερα από 30 δισ. δολάρια σε άμεση στήριξη του προϋπολογισμού. Πεδία, δηλαδή, τα οποία απαιτούν την συνέχιση της οικονομικής στήριξης για όσο διαρκεί ο καταστροφικός πόλεμος.
Ο οργανισμός έχει επίσης διαθέσει κονδύλια για την αποκατάσταση του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας, το οποίο η Ρωσία πλήττει εκτοξεύοντας καταιγισμούς πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ποια είναι η θέση του Τραμπ για τη βοήθεια προς την Ουκρανία;
Το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο υπό την κυβέρνηση Τραμπ παραμένει αβέβαιο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την ορκωμοσία, δεν αναφέρθηκε στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ «θα σταματήσουν όλους τους πολέμους». Ωστόσο, το πλήρες σχέδιό του για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος παραμένει επίσης ασαφές.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ επέκρινε επανειλημμένα το επίπεδο της υποστήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία και σηματοδότησε ότι το Κίεβο θα πρέπει να προετοιμαστεί για μειωμένη οικονομική βοήθεια μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.
Όταν ρωτήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου αν η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο, ο Τραμπ απάντησε: «Πιθανώς, σίγουρα».
Το 2024, η φιλο-Τραμπ πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μπλόκαρε επί μήνες το νομοσχέδιο για την αμερικανική βοήθεια στο Κογκρέσο. Αυτό οδήγησε στην πτώση της βασικής ανατολικής πόλης Αβντίεβκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ, ακολουθούμενη από την απώλεια πολλών άλλων πόλεων στην περιοχή.
Το νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο τον Απρίλιο, δίνοντας στον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν περίπου 10 δισ. δολάρια, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ να προμηθεύουν το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα.
Περίπου 3,8 δισ. δολάρια παρέμειναν αναξιοποίητα. Τώρα, τα κεφάλαια αυτά είναι στη διάθεση του Τραμπ.
Ωστόσο, η πλειονότητα της αμερικανικής χρηματοδότησης παραμένει στα χέρια του αμερικανικού Κογκρέσου.