Την ανάπτυξη της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ έναντι των γεωπολιτικών εχθρών της, δήλωσε πως θα στηρίξει χθες (16.1.2025), ο εκλεκτός του Τραμπ για το Υπουργείο των Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ.
Παράλληλα, ο Μπέσεντ υπερασπίστηκε τις απειλές του εκλεγέντος πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς και τάχθηκε υπέρ των μειώσεων φόρων και χαλαρότερες ρυθμίσεις στο εσωτερικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του hedge fund, ο οποίος έχει προταθεί από τον Τραμπ για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αποκάλυψε χθες τα πιο λεπτομερή σχέδιά του για το πώς η επερχόμενη κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναδιαμορφώσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρουν οι Financial Times.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού που είναι ευάλωτες στους στρατηγικούς ανταγωνιστές και πρέπει να αναπτύξουμε προσεκτικά τις κυρώσεις ως μέρος μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων της εθνικής μας ασφάλειας. Και είναι κρίσιμο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα», δήλωσε ο Μπέσεντ σε μια θερμή τρίωρη ακρόαση για την επιβεβαίωση της θέσης του. Είπε ότι το «σημαντικότερο οικονομικό θέμα της ημέρας» ήταν η ανανέωση των φορολογικών μειώσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις που εισήγαγε ο Τραμπ το 2017, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο σκληρής μάχης στο Κογκρέσο φέτος.
Η αποτυχία της παράτασης των περικοπών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα προκαλούσε «οικονομική καταστροφή» για τις ΗΠΑ, «και όπως πάντα συμβαίνει με την οικονομική αστάθεια, πέφτει στους ανθρώπους της μεσαίας και της εργατικής τάξης». Αλλά ο Μπέσεντ έκανε επίσης αιχμηρά σχόλια σχετικά με τη διεθνή οικονομική πολιτική, λένε οι FT, συμπεριλαμβανομένου ενός όρκου να υποστηρίξει πιθανές κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα σε μια προσπάθεια να ενταθεί η πίεση στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Εάν ο πρόεδρος Τραμπ το ζητήσει [αυτό], και ως μέρος της στρατηγικής του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, θα είμαι 100% σύμφωνος με την αύξηση των κυρώσεων, ιδίως κατά των μεγάλων ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, σε επίπεδα που θα φέρουν τη Ρωσική Ομοσπονδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μπέσεντ.
Τα σχόλιά του ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι traders εξέτασαν την προοπτική στενότερης παγκόσμιας προσφοράς αργού. Το διεθνές πετρελαϊκό κριτήριο αναφοράς Brent αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1 δολάριο μετά τα σχόλια του Μπέσεντ σε πάνω από 81 δολάρια το βαρέλι. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται επίσης να στοχοποιήσει το ιρανικό και το βενεζουελάνικο πετρέλαιο με αυστηρότερες κυρώσεις, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να αυξήσει την οικονομική πίεση στους αντιπάλους των ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν αυξηθεί από τότε που ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ενώ η Wall Street έχει αγκαλιάσει την ατζέντα του, με τα αφεντικά των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου -οι οποίες ανακοίνωσαν κέρδη αυτή την εβδομάδα- να δηλώνουν ότι η αισιοδοξία για τα οικονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης έχει απελευθερώσει «ζωώδη πνεύματα». Ωστόσο, τα στελέχη μεγάλων τραπεζών, μιλώντας αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησαν επίσης ότι οι απειλές του Τραμπ για την επιβολή σαρωτικών δασμών θα μπορούσαν να έχουν πληθωριστικές συνέπειες.
Ο Μπέσεντ χρησιμοποίησε την εξέτασή του από την Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας -η οποία πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό του πριν περάσει σε πλήρη ψηφοφορία στο Σώμα- για να υπερασπιστεί τα σχέδια αυτά. Αν και δεν προσέφερε νέες λεπτομέρειες, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, να αυξήσει τα έσοδα της αμερικανικής κυβέρνησης και να συνάψει συμφωνίες με άλλες χώρες.
Ο Μπέσεντ δήλωσε επίσης ότι θα πιέσει την Κίνα να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, όπως καλαμπόκι και σόγια, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αγορών που διαπραγματεύτηκε ο Τραμπ με το Πεκίνο για να αμβλυνθούν οι εμπορικές εντάσεις κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη. Ο Τραμπ θα συνεχίσει να εφαρμόζει επιθετικά εξαγωγικούς ελέγχους στα αμερικανικά προϊόντα που πηγαίνουν στην Κίνα, είπε. «Θα πρέπει να έχουμε μια πολύ αυστηρή διαδικασία ελέγχου για οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, στην κβαντική πληροφορική και την επιτήρηση, στα τσιπ», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Ανησυχώ επειδή αρκετές φορές το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών κλήθηκε να σώσει το έθνος, είτε ήταν ο εμφύλιος πόλεμος, είτε η Μεγάλη Ύφεση, είτε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, είτε η πρόσφατη επιδημία του Covid», δήλωσε ο Μπέσεντ. Πρόσθεσε ότι «με αυτά που έχουμε τώρα, θα δυσκολευόμασταν να κάνουμε το ίδιο».