Διεθνή

Τι βρίσκεται πίσω από την αναστολή των αμερικανικών δασμών πλην Κίνας – Ο ρόλος «κλειδί» των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων

Η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες φέρεται να εξώθησε τον Τραμπ να αναστείλει τους δασμούς στις περισσότερες χώρες πλην της Κίνας

Eκτός… ελέγχου βρίσκεται πλέον η οικονομική (όχι μόνο εμπορική) αναμέτρηση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπως δείχνει η τελευταία απόφαση του πρόεδρου Τραμπ να επικεντρώσει τα δασμολογικά πυρά του σε βάρος της Κίνας.

Ο Τραμπ εξήγγειλε πως αυξάνει ακόμα περισσότερο τους δασμούς των ΗΠΑ σε βάρος των εισαγωγών από την Κίνα, ορίζοντας τους στο αστρονομικό ποσοστό του 125% έναντι του 104% που είχε ορίσει μία μέρα μόλις πριν, δηλαδή χθες.

Παράλληλα, έβαλε στον πάγο για 90 μέρες (δηλαδή 3 μήνες ή αλλιώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2025) τους δασμούς που είχε ανακοινώσει στις 2 Απριλίου 2025 (προκειμένου να ισχύσουν από σήμερα 9 Απριλίου) στις περισσότερες άλλες χώρες, χωρίς να τις κατονομάσει.

Αν περιληφθούν και οι χώρες – μέλη της ΕΕ στις χώρες που δεν θα επιβληθούν δασμοί για 3 μήνες, τότε αναμένεται και η ΕΕ να αναστείλει τους δασμούς που αποφάσισε σήμερα για αμερικανικές εξαγωγές 21 δισ. ευρώ.

Πίσω από αυτή την διπλή κίνηση (δηλαδή από τη μια την αναστολή των δασμών για πολλέ χώρες και την αύξηση των δασμών για την Κίνα), αναλυτές βλέπουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους Κινέζους προκειμένου να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ξεπουλήματος των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τα οποία κατέχουν μαζικά στα χαρτοφυλάκια τους, κάτι που θα οδηγούσε σε μαζική υποτίμηση τους αλλά και εκτίναξη του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ σε σημείο μη διαχειρίσιμο από τον Τραμπ.

Το μπράντεφερ των δασμών  

Ωστόσο, μέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως κοντά στις 75 χώρες του πλανήτη είχαν ζητήσει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς τουλάχιστον 10% τους οποίους είχε ανακοινώσει ο Τραμπ πριν μόλις μία εβδομάδα.

Αντίθετα, με τις περισσότερες χώρες στις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ δασμούς, η Κίνα ανταπάντησε μετά τους δασμούς 34% που ανακοίνωσε αρχικά ο Τραμπ με δασμούς 34%.

Χθες (8.4.25), ο Τραμπ απάντησε στην … ανταπάντηση των Κινέζων, ανακοινώντας δασμούς 104%.  Ενάντια σε αυτή την δεύτερη δασμολογική επίθεση, το Πεκίνο ανακοίνωσε δασμούς 84% (αντί για 34%), για να έλθει σήμερα ο Τραμπ να ανεβάσει τον πήχη στο 125%.

Πριν την κίνηση αυτή, οι αμερικανικοί δείκτες σημείωναν πτώση, ενώ μετά την κίνηση αυτή σημειώνουν ξέφρενη πορεία προς τα πάνω.

Τα πάνω – κάτω των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων

Υπάρχει όμως και ένας άλλος πολύ – πολύ σημαντικός δείκτης ο οποίος ξεκίνησε καθοδική πορεία, μετά την νέα εκτίναξη των αμερικανικών δασμών κατά της Κίνας και αυτός είναι οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας, οι οποίες άρχισαν προ ολίγου να πέφτουν και πάλι, χωρίς ομως να δείχνουν σταθερότητα σε αυτήν την πορεία κινούμενοι πάλι σε θετικά εδάφη.

Μία μείωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ισοδυναμεί με μείωση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, κάτι που για τον Τραμπ και το οικονομικό επιτελείο είναι ο κυριότερος στόχος της δασμολογικής επίθεσης, γνωρίζοντας πως η στροφή των επενδυτών από τις μετοχές, οδηγεί στη μείωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και έτσι στην φθηνότερη για το αμερικανικό κράτος αναχρηματοδότηση του αβάσταχτου δημοσίου χρέους των 36 τρισ. δολαρίων. 

Αυτό το «μοντέλο» δούλεψε μέχρι πριν λίγες μέρες (καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφτασαν ακόμα και στο 3,9% έναντι του 4,6% που είχαν φτάσει πριν την ορκομωσία Τραμπ, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2025), όταν ξεκίνησε παράλληλα η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων (γύρω στο 4,4%), κάτι που σε καμία περίπτωση δεν άρεσε στον Τραμπ και στο οικονομικό επιτελείο του. 

Από νωρίς το πρωί σήμερα το Bloomberg είχε υπονοήσει πως πίσω από την τάση αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσε να βρίσκεται μία τάση ξεπουλήματος των εν λόγω τίτλων από την Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κάτοχο τους διεθνώς. 

Η αναστολή των δασμών στις περισσότερες χώρες και η αύξηση των δασμών των ΗΠΑ κατά της Κίνας φαίνεται, προς το παρόν, πως έπεισε τους επενδυτές όχι μόνο να επιστρέψουν στις αμερικανικές μετοχές -γεγονός που οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών- αλλά όχι να αρχίσουν και πάλι να θεωρούν τα αμερικανικά ομόλογα επαρκώς ασφαλή «καταφύγια» … 

Πέραν από αυτή τη διάσταση της κόντρας μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ, υπάρχει και εκείνη του συναλλάγματος. Η Κίνα προκειμένου να αντιμετωπίσει την επερχόμενη αύξηση των τιμών των προϊόντων της λόγω των αμερικανικών δασμών προχωρά, το τελευταίο διάστημα, σε σταδιακή υποτίμηση του νομίσματος της έναντι του δολαρίου. 

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα