Αυξημένες κατά 17% ετησίως ήταν το 2023 οι παγκόσμιες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς έφτασαν το 1,8 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg New Energy Finance. Η Κίνα ηγήθηκε με 676 δισ. δολάρια που αντιστοιχούν στο 38% όλων των επενδύσεων του πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να ακολουθούν.
Τομεακά, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών πραγματοποίησε άλμα ξεπερνώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς προσέλκυσε επενδύσεις 634 δισ. δολαρίων με ετήσια άνοδο 36%. Οι ΑΠΕ έφτασαν τα 623 δισ. με αύξηση 8%, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις στα ενεργειακά δίκτυα βρέθηκαν στα 310 δισ. δολάρια με πρωταγωνίστριες τις ΗΠΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια στιγμή, αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο, είδαν τριπλάσιες επενδύσεις πέρυσι, ενώ η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα σχεδόν διπλασιάστηκε και η αποθήκευση ενέργειας ενισχύθηκε κατά 76%.
Παρά τα τεράστια ποσά, το Bloomberg εκτιμά ότι δεν επαρκούν για να θέσουν τον πλανήτη σε τροχιά πλήρους απανθρακοποίησης ως το 2050. Οι ετήσιες επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν τα 4,8 τρισ. δολάρια από το 2024 ως το 2030 προκειμένου να συμβεί, δηλαδή τριπλάσιες από το 2023.
«Οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση αυξήθηκαν κατά 17% πέρυσι, όμως πρέπει να ενισχυθούν κατά 170% για να φτάσουμε το net zero. Μονάχα αποφασισμένες δράσεις από τις κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια τέτοια αλλαγή», τόνισε ο Άλμπερτ Τσουνγκ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του BNEF.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σχέση της ανάπτυξης με τις εκπομπές CO2
Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα διεθνώς επενδύονται 1,8 δολάρια στην καθαρή ενέργεια για κάθε 1 δολάριο στα ορυκτά καύσιμα.
Οι μέχρι τώρα επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια έχουν καταφέρει να εξασθενήσουν σε ένα βαθμό την παραδοσιακή σχέση των εκπομπών CO2 με την άνοδο του ΑΕΠ διεθνώς.
Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα θα γίνεται όλο και πιο καθαρή.
Όπως τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι εκπομπές κορυφώθηκαν το 2007, ενώ το ΑΕΠ συνέχισε να ενισχύεται έκτοτε. Συγκεκριμένα, στην Ε.Ε. η οικονομία είναι 66% μεγαλύτερη από τότε, ενώ οι εκπομπές είναι 30% μειωμένες από τα επίπεδα του 1990.
Το ίδιο έχει αρχίσει να παρατηρείται και σε αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά ο ρυθμός διεθνώς δεν θεωρείται επαρκής για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί