Διεθνή

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει για νέο σύμφωνο με τη Γερμανία – Ο Στάρμερ αποκαθιστά τους δεσμούς με την ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία οδεύουν προς μια σημαντική νέα συμφωνία στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κιρ Στάρμερ (Keir Starmer) να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου – ο οποίος θα έχει συνομιλίες σήμερα (28.8.2024) με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) στο Βερολίνο (σ.σ. έχει συναντηθεί ήδη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Στάινμαγερ) – στοχεύει να σημειώσει πρόοδο σε μια συμφωνία συνεργασίας που θα καλύπτει τα πάντα: Από την ασφάλεια έως την τεχνολογία και την καθαρή ενέργεια.

Αν και οι διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να ολοκληρωθούν πριν από το επόμενο έτος, οι δύο πλευρές επιδιώκουν επίσης μέσα στους επόμενους μήνες να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ως αρχικός πυλώνας αυτής της ευρύτερης συμφωνίας, το αμυντικό σύμφωνο προορίζεται να διευκολύνει τις κοινές προμήθειες και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό και ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ενώ ένας σύμβουλος του Στάρμερ περιέγραψε τον Σολτς ως τον ηγέτη με τον οποίο ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κοντά τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεν ισχύει ακόμη το ίδιο για τις χώρες τους – τουλάχιστον όχι επίσημα.

Παρόλο που η Γαλλία και η Βρετανία συντονίζουν, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τη δραστηριότητά τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας υπό την αιγίδα των συνθηκών του Lancaster House (2010), δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο πλαίσιο για τις αγγλογερμανικές σχέσεις.

Tο status αυτό επιχειρεί να αλλάξει η Αγγλία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι (David Lammy) προσγειώθηκε στο Βερολίνο.

Η φιλοδοξία των χωρών να συντονιστούν στον τομέα της άμυνας απέκτησε νέα ώθηση μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 που τις ώθησε να μετατραπούν γρήγορα σε δύο από τους πιο γενναιόδωρους δωρητές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μία ενδεχόμενη συνθήκη Ηνωμένου Βασιλείου – Γερμανίας θα ισχύει παράλληλα με το σύμφωνο ασφαλείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει ασαφής σχετικά με το από τι θα αποτελείται αυτή η ευρύτερη συμφωνία και μέχρι στιγμής έχει δώσει λίγες οδηγίες στους αξιωματούχους που έχουν αναλάβει να συντάξουν προτάσεις γι’ αυτήν, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις αυτές.

Οι διαπραγματεύσεις για την πανευρωπαϊκή συμφωνία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από την άνοιξη του 2025. Παρόλα αυτά, η συνεργασία με τη Γερμανία έχει νόημα ως προοίμιο αυτής, σύμφωνα με τον Sébastien Maillard, συνεργάτη του βρετανικού think tank, Chatham House. Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία, είναι «ένας από τους καλύτερους υποστηρικτές στην ΕΕ για τη διευκόλυνση αυτής της στενότερης σχέσης», ανέφερε ο Μaillard.

Ο Στάρμερ, ο οποίος πριν από σχεδόν 2 μήνες κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπει την προσέγγιση με τη Γερμανία από τη σκοπιά της ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας του. Ο ίδιος και ο Σολτς πρόκειται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους σήμερα (28.8.24) στο Βερολίνο.

Ο Στάρμερ θα συναντηθεί επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ (Christian Bruch) καθώς και με τον Άρμιν Παπεργκέρ (Armin Papperger), τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rheinmetall – αμφότεροι από τους οποίους ηγούνται μεγάλων γερμανικών εταιρειών με δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών επιθυμούν να τονίσουν τη στενή σχέση μεταξύ Στάρμερ και Σολτς και να γυρίσουν σελίδα στην αμοιβαία καχυποψία που χαρακτήριζε τις σχέσεις μεταξύ του πρώην κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και των Ευρωπαίων εταίρων του.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο κεντροαριστερών ηγετών είναι εμφανείς: Ο Σολτς ηγείται ενός συνασπισμού με πολλά προβλήματα και δέχεται πιέσεις από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ ο Στάρμερ απολαμβάνει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη χώρα του από τη νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κάτι να μάθει από τον αγώνα του Σολτς να περιορίσει την απειλή από τις λαϊκιστικές πολιτικές τάσεις στη Γερμανία. Ήδη μια σειρά από αντιμεταναστευτικές ταραχές που υποδαυλίστηκαν από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο έχουν δείξει πώς η ακροδεξιά της βρετανικής πολιτικής θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να συνωμοτήσει για να προκαλέσει προβλήματα στον νέο πρωθυπουργό.

Η παρουσία του AfD στα γερμανικά νομοθετικά σώματα έχει κάνει τη ζωή του Σολτς δύσκολη τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει case study για τον  Στάρμερ, ο οποίος έχει  να αντιμετωπίσει την προέλαση ενός κόμματος στα δεξιά των Συντηρητικών (δηλαδή το UKIP) που πρόσφατα πήρε το 14% των ψήφων.

 

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα