Ο χρυσός έχει γίνει το αγαπημένο asset στην δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας άλλες σημαντικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, καθώς οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο και ένα πιθανό πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη τροφοδοτούν τη ζήτηση για το μέταλλο-καταφύγιο.
Οι τιμές των ράβδων χρυσού αυξήθηκαν φέτος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να επιβάλλει σαρωτικούς δασμούς, και έφτασαν σε νέο ρεκόρ των 2.942,70 δολαρίων ανά ουγγιά αυτή την εβδομάδα. Έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 7% από πριν από την ορκωμοσία της 20ής Ιανουαρίου, παρά την υποχώρηση την Παρασκευή (14.02.2025).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντίθετα, ο δείκτης μετοχών S&P 500 της Wall Street έχει αυξηθεί λιγότερο από 2%, ενώ άλλα δημοφιλή trades του Τραμπ, όπως τα στοιχήματα για ισχυρότερο δολάριο, ομόλογα αμερικανικού Δημοσίου ή το bitcoin, έχουν αποτύχει.
«Όταν το εμπόριο συστέλλεται, ο χρυσός απογειώνεται», δήλωσε στους Financial Times ο Τζέιμς Στιλ, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην HSBC, επισημαίνοντας προηγούμενα παραδείγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Όσο περισσότεροι δασμοί συνεχίζονται, τόσο περισσότερο αυτό θα διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και τόσο καλύτερα θα είναι για τον χρυσό», πρόσθεσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ράλι των ράβδων χρυσού έχει ενισχυθεί από την αύξηση των αποθεμάτων στη Νέα Υόρκη, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 116% μετά τις εκλογές, καθώς οι επενδυτές και οι τράπεζες σπεύδουν να μεταφέρουν χρυσό από το Λονδίνο, το μεγαλύτερο κόμβο φυσικών συναλλαγών, στις ΗΠΑ. Αυτό δημιούργησε μια «ουρά» εβδομάδων για την απόσυρση χρυσού από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η τελευταία δασμολογική ομοβροντία του Τραμπ περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τη θέσπιση «αμοιβαίων» δασμών σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τόσο συμμάχων όσο και αντιπάλων. Έχει επίσης επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 10% σε αγαθά από την Κίνα.
Οι αναλυτές λένε ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα συμπιέσει την οικονομική ανάπτυξη και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό – παράγοντες που τυπικά ωφελούν τον χρυσό.
Ενώ ο χρυσός συνεχίζει το μακροχρόνιο ράλι του, άλλες συναλλαγές του Τραμπ έχασαν χρήματα. Το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 2,4% φέτος έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων και έχει υποχωρήσει απότομα μετά την ορκωμοσία. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν λίγο πάνω από το 4,8% τον περασμένο μήνα, έχουν έκτοτε υποχωρήσει στο 4,48%, καθώς η τιμή του χρέους έχει ανακάμψει.
Οι επενδυτές λένε ότι μια πιο σταδιακή προσέγγιση των δασμών από ό,τι φοβούνταν προηγουμένως έχει ανυψώσει τα νομίσματα χωρών ή περιοχών με μεγάλες εξαγωγές, όπως το ευρώ. Εν τω μεταξύ, η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της αγοράς στους κινδύνους για την ανάπτυξη από έναν εμπορικό πόλεμο έχει οδηγήσει τους επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων.
«Ο χρυσός μπορεί να λειτουργήσει ως γεωπολιτική αντιστάθμιση, ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού και ως αντιστάθμιση του δολαρίου», δήλωσε ο Τρέβορ Γκρίθαμ, επικεφαλής του τμήματος πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Royal London Asset Management.
«Είναι τα δύο πρώτα που έχουν καταστήσει τον χρυσό μια τόσο ισχυρή επένδυση κατά το τελευταίο έτος, με τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και της λιανικής να οδηγούν την τιμή υψηλότερα».
Η πρόσφατη πτώση του δολαρίου έχει προσθέσει ανοδικές πιέσεις στον χρυσό, ο οποίος τιμολογείται σε δολάρια, γεγονός που καθιστά φθηνότερη την αγορά του σε άλλα νομίσματα.
Καθώς ο χρυσός έχει σημειώσει μια σειρά από υψηλά ρεκόρ, ορισμένες τράπεζες αναγκάστηκαν ήδη να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις για τις τιμές που είχαν θέσει τον Δεκέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα τόσο η UBS όσο και η Citigroup αναβάθμισαν την τιμή-στόχο τους στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά.
Φέτος οι ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο, αναμένεται να αποτελέσουν βασικό μοχλό της ζήτησης χρυσού.
Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερους από 1.000 τόνους χρυσού πέρυσι για τρίτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, ενός βιομηχανικού οργανισμού.
Ο Μαρκ Μπρίστοου, διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας Barrick Gold, δήλωσε ότι το «χάος σε όλο τον κόσμο» έχει συμβάλει στην ενίσχυση της ζήτησης των επενδυτών για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.
«Πολύ ξεκάθαρα η αγορά σας λέει ότι υπάρχει μόνο ένα αποθεματικό νόμισμα σε αυτόν τον κόσμο, και αυτό είναι εκείνο που οι πολιτικοί δεν μπορούν να τυπώσουν – και αυτό είναι ο χρυσός», εξήγησε.